Starta enskild firma och bli arbetsgivare


Om det bara är du själv som ska starta enskild firma så behöver du inte registrera dig som arbetsgivare. Du kan inte anställa dig själv i firman. Du kan inte heller anställa den du är gift med eller era barn. Om du däremot behöver anställa personer som kommer att jobba för dig så behöver du i vissa fall registrera dig som arbetsgivare.

Om du tar hjälp av en person som själv har en egen firma och som är godkänd för F-skatt så behöver du inte registrera dig som arbetsgivare. Detta betyder nämligen att personen i fråga betalar sina egna arbetsgivaravgifter och sin skatt. Du blir alltså inte arbetsgivare om du anlitar någon på detta sätt. Det är dock viktigt att du kollar att personen i fråga är godkänd för F-skatt. Annars ska du stå för arbetsgivaravgifter. Det kan bli en tråkig och dyr överraskning. Så se till att dubbelkolla.

Att bli arbetsgivare låter mer komplicerat än vad det är. Det man egentligen behöver tänka på är att man registrerar sig och att man skickar in sin arbetsgivardeklaration när man ska. I och med att man skickar in denna så visar man på hur mycket man har betalat i arbetsgivaravgifter och vad man har dragit av i skatt för sin eller sina anställda.

Registrering som arbetsgivare när man ska starta enskild firma

När du ska starta enskild firma och känner att du behöver registrera dig som arbetsgivare, så är det vissa uppgifter som du ska fylla i. Till exempel så ska du fylla i det datum då du planerar att betala ut den första lönen till din anställda. Du får fundera på hur många månader under året som lön ska betalas ut. Har du till exempel en äppelodling så är det troligtvis inte en heltidsanställd som du behöver. Det är en äppelplockare som är säsongsanställd. Du ska även försöka att beräkna hur många anställda som du behöver under året. Detta kan variera från år till år och också från månad till månad. Det är då bra att gå in och meddela dessa ändringar.

Om du inte längre har några anställda i ditt företag, så är det bäst att gå in och avregistrera dig. Du kan alltid registrera dig som arbetsgivare på nytt när dagen kommer då du behöver anställa någon. Men det är bra att vara avregistrerad när man är själv i företaget. Du slipper då att få onödiga blanketter och förfrågningar från skatteverket. Det är ju alltid bra. Du har säkert fullt upp i alla fall.

Här kan man nämligen få all möjlig hjälp och expertråd. Det brukar vara mycket uppskattat när man ska starta eget.

image
David Hagberg  528 visningar
Senast uppdaterad: 3/25/2019 11:53 AM

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile