Organisationsnummer och enskild firma

För att driva ett företag i Sverige måste man ha ett organisationsnummer. Organisationsnummer i en enskild firma består alltid av ägarens personnummer. Detta beror på att företaget inte räknas som en egen juridisk person. I stället har ägaren av en enskild firma alltid personligt ansvar för företagets ekonomi.


Ett företags organisationsnummer fungerar som en identitetsbeteckning. Med hjälp av organisationsnumret kan man identifiera företaget. Det används till exempel på fakturor. Där måste det alltid framgå så att företaget kan identifieras av myndigheter och företagets kunder. Numret tilldelas företaget i samband med registrering av verksamheten, och kan delas ut av olika myndigheter beroende på företagsform. Även föreningar fungerar som juridiska personer, och de har därför också ett organisationsnummer.


Organisationsnummer för enskild firma består alltid av 10 siffror. Det skrivs på samma sätt som personnumret i formatet ÅÅMMDD-XXXX. För att ta reda på om ett organisationsnummer hör till en enskild firma kan man titta på den tredje och fjärde siffran. De består alltid av ett tal mellan 01-12 då de motsvarar en av årets månader. Utifrån organisationsnumret bildas också momsregistreringsnumret som alla företag som redovisar moms inom EU måste ha.


Så hittar du ett företags organisationsnummer


Om du vill ta reda på ett specifikt företags organisationsnummer kan du söka efter det på nätet. Du kan titta i något av registerna Sök företagsfakta eller Näringslivsregistret. Det är helt kostnadsfritt, och det enda du behöver är företagsnamnet. Du kan också söka på ett organisationsnummer för att istället få fram ett företags namn. När det gäller organisationsnummer för enskild firma så motsvarar det alltid ägarens personnummer. 


Vi hjälper dig att starta din enskilda firma


En enskild firma är en enkel bolagsform att starta, bland annat tack vare att företaget inte fungerar som en juridisk person. Men det är ändå lätt att göra misstag i ansökan som kan kosta både tid och pengar. Dessutom kan det vara skönt att slippa allt pappersarbete. Vår smarta lösning för registrering av företag finns tillgänglig via nätet dygnet runt. Alla ansökningar som görs under kontorstid registreras dessutom samma dag. Vi ser till att alla uppgifter stämmer, och du blir även tilldelad en personlig handläggare som kan hjälpa dig med frågor eller funderingar. Vi erbjuder också prisgaranti så att du kan vara säker på att få det lägsta priset vid uppstarten av ditt nya företag. Starta enskild firma här

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile