Så fungerar moms i en enskild firma

Du som startar en enskild firma måste registrera dig för moms om du ska sälja varor eller tjänster. Det görs på samma gång som du registrerar dig för F-skatt. Du får inte sätta igång med din verksamhet förrän 14 dagar efter din registrering av moms. Så fort din ansökan har godkänts får du ett så kallat momsregistreringsnummer. Det är baserat på ditt organisationsnummer, vilket i en enskild firma motsvarar ägarens personnummer.


Moms står egentligen för mervärdesskatt, och är en extra skatt som måste betalas till den svenska staten när man köper varor eller tjänster. Alla företag måste lägga på momsen på priset för sina varor och tjänster, även om det inte är några pengar som företaget kan ta del av. Som ägare till en enskild firma måste du ta ut moms vid försäljning, som du sedan betalar in till staten varje räkenskapsår.


De viktigaste momsreglerna


Momssatserna varierar beroende på vilken typ av vara eller tjänst du säljer. Vanligast är 25 procent på varan eller tjänstens värde, men för en del varor och tjänster gäller istället 12 eller 6 procent. Det finns en del undantag, men generellt gäller 12 procent för restaurang- och cateringtjänster, livsmedel, försäljning av konstverk samt camping och rumsuthyrning. En momssats på endast 6 procent gäller för tidningar, böcker, broschyrer, persontransporter, en del entréavgifter samt biblioteks-, idrotts- och museiverksamhet.


Alla företag måste rapportera in hur mycket moms de betalat och fått in under varje räkenskapsår. Den moms du betalar kallas för ingående moms, medan den moms du lägger på vid försäljning i en enskild firma kallas för utgående moms. Momsen ska alltid anges separat på fakturor som du skickar ut till dina kunder.


Den ingående momsen som du betalar när du köper in något till företaget kan dras av från den utgående momsen när du deklarerar. Den ingående momsen blir därför aldrig någon kostnad för företaget.


Vi hjälper dig att momsregistrera din enskilda firma


Om du vill starta en enskild firma kan vi hjälpa dig med allt ifrån registrering av F-skatt till ansökan om ett momsregistreringsnummer. Vi sköter allt pappersarbete, så att du kan fokusera på att finslipa din affärsidé och förbereda dig för uppstarten av företaget. Om det dyker upp några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst. Du kan också få hjälp av din personliga handläggare som du blir tilldelad när du startar ditt företag via vår hemsida.

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile