Bokföring som enskild näringsidkare

Hur gör man bokföring om man är enskild näringsidkare?

För många som funderar på att starta egen firma är det inte själva arbetet som känns mest osäkert, i de flesta fall är det personer som är högst kvalificerade inom sitt yrke som bestämmer sig för att starta eget. Däremot kan bokföringsprocessen verka väldigt komplicerad, dold i mörker och avskräckande. Att själv ge sig in och försöka förstå allt som bokföringen på en firma innebär, speciellt med de stora risker som är inblandade om det blir fel, kan nog leda till att många bestämmer sig för att fortsätta vara anställda istället för att ta steget och bli sin egen chef.

Och visst kan det vara mycket att lära sig och komma ihåg, speciellt i början när man har fullt upp med att starta upp firman. Därför finns tjänster som vår som inte bara hjälper till med uppstarten, utan också erbjuder bokföring assistans när firman är igång, just för att det här med bokföring kan kännas väldigt översvallande. Man måste hålla koll på allting, varenda krona som tjänas eller spenderas ska redovisas och verifieras genom kvitto eller faktura, och det ska göras senast nästa arbetsdag. Sedan ska bokföringen avslutas med bokslut, vilket är en balansräkning där all data samlas och demonstrerar firmans alla tillgångar och skulder, samt en resultaträkning som visar verksamhetens alla intäkter.

Utöver allt detta finns det även regler om hur länge bokföringen måste sparas. Allt bokföringsmaterial, till exempel verifikationer, bokföringsböcker, och det som bokförts i dator, ska finnas kvar i sju år för att kunna kontrollera och verifiera att allt stämmer. Misslyckas man med detta kan det leda till stora problem för firman, med resultat som kan bli så allvarliga som böter eller till och med fängelsestraff, och är i minsta fall en extra huvudvärk att hantera vid sidan av att faktiskt driva din firma. En revision kan ske när som helst och är väldigt utförlig, och dessutom anses det väldigt suspekt att göra några ändringar efter att Skatteverket tagit kontakt. Det innebär att när beskedet kommer så får du som företagare helt enkelt sitta ner och hoppas på att allt i bokföringen stämmer och är korrekt dokumenterat. Då kan det vara väldigt skönt att veta att allt skötts rätt till av professionella personer som vet precis vad de gör, så att du som företagare kan fokusera på det du kan bäst och driva ditt företag på bästa möjliga sätt. Personalen här på vår hemsida har full koll på vad som gäller med bokföring, och har förtroende från hundratals företagare i Sverige. De hjälper inte bara till med startandet av din firma, utom är även med vid varje steg för att se till att du kan vara säker på att allt är som det ska och det inte kommer några otrevliga överraskningar i framtiden. På så sätt kan du som ny företagare se till att ditt fokus inte ligger på att försöka hålla koll på alla regler, lagar och nummer som är kopplade till bokföringen, och istället kan lägga så mycket energi som möjligt på att göra din firma givande och framgångsrik.


image
David Hagberg  67 visningar
Senast uppdaterad: 2019-03-11 15:34

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile