Koder när du starta företag i SkandinavienLåt oss börja med vår granne i väst – Norge. Norge är ett bra land att starta enskild firma i för svenskar. Vi är grannländer, språket och kulturen binder oss samman. Samtidigt finns det stora skillnader i affärsklimatet som kan vara bra att känna till. Och kanske ännu viktigare, affärsregler rörande moms, tull och införselmoms. 

Mycket är likt svensk affärskultur i den norska. Om du ska  starta företag och genom detta träffar på norska kunder eller samarbetspartners hälsas det precis likadant som i Sverige. Med andra ord, helt oberoende av ställning, kön och etnicitet, skakar man hand med varandra. Även klädkod är lik den svenska, om något mer informell. Det varierar med avseende på bransch. Även kommunikation är relativt lik den svenska. E-mejl fungerar oftast Om det berör större frågor eller på ett mer detaljerat plan föredras dock muntlig kommunikation.

För dig som funderar på att starta enskild firma och vara verksam i Norge bör du försöka anamma hur ett affärsmöte går till. De är ofta snabba och uppstår normalt endast när det finns ett ömsesidigt intresse.  Vid beslutsfattanden är det hierarkisk ordning om gäller. För att mötena ska vara så flexibla och snabba som möjligt är dessutom beslutsfattaren oftast på plats. Om du som vill starta enskild firma ska ingå i en överenskommelse bör du känna till att både skriftlig – vilket är vanligast – och muntlig överenskommelse gäller. Den sistnämnda typen för att mötet ska gå undan. Strävan efter snabba och effektiva möten gör att synen på svenska möten inte är helt positiv. Svenska möten kan anses vara både omständliga och ha för stort diskussionsutrymme.

Något som skiljer sig åt relativ mycket är lunchvanor. Oftast intas en mindre smörgås i stället för besök av lunchrestaurang eller medtagen matlåda. Smörgåsen äts relativt snabbt och i många fall inne på den enskildes kontor.

Starta enskild firma och vistas i Danmarks affärsklimat

Om man i stället vill starta enskild firma som riktar sig mer åt söder – åt Danmark finns det andra aspekter att ha i åtanke. Likheterna finns, naturligtvis. Man hälsar och kommer i tid till möten, precis som i Sverige. Även klädkoden liknar den svenska om något mer stilinriktad.

För övrigt ligger fokus i möten på affärerna, deltagare har beslutsrätt, tuff diskussionston (men inte ovänlig) och diskussioner som kan fortlöpa in i det sista.

image
David Hagberg  395 visningar
Senast uppdaterad: 3/22/2019 1:39 PM

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile