Starta Enskild firma med samordningsnummer utan Svenskt personnummer.

När du ska starta företag själv är handelsbolag och kommanditbolag redan ute ur bilden. För att starta upp något av dessa två ska ni vara två bolagsmän eller fler. Men du kan stå i valet mellan att starta enskild firma eller ett aktiebolag. Oavsett bolagsform behöver bolaget ett organisationsnummer för att betraktas som att existera. Har det inget organisationsnummer finns det inte. De flesta företag och föreningar försöker på egen hand genom myndigheter stångas med jobbig byråkrati som kan vara skönt att lämna över till experter på området.

Men det är inte alla företagsformer som kräver ett organisationsnummer. Oavsett bolagsform. Men om du har enskild firma går det till lite annorlunda.

Men se inte detta som något negativt. Misströsta inte. Det är den enklaste företagsformen att starta upp och om du ändå tycker det verkar bökigt kan du få mycket bra hjälp att komma igång med detta här på vår sida. Du kan få hjälp med hela registreringsprocessen av företaget när den ska startas. Du kan få assistans att tilldelas det som motsvarar ett organisationsnummer. Din enskilda firma registreras med ditt personnummer.

Alla som ska starta enskild firma får registreringsbevis

Företaget eller föreningen får sitt organisationsnummer när myndigheterna har beslutat om registrering. Organisationsnumret står på registreringsbeviset. Handläggningsprocessen kan ta lite tid men alla företag får ett registreringsbevis. Du också.

Det är inte alla gånger det finns möjlighet att satsa de 50 000 kronor som krävs i aktiekapital när du ska starta ett aktiebolag. Det kan helt enkelt bli för dyrt för entreprenören. Då är det nästan uteslutet enskild firma som gäller. Men för att du ska gå till väga på rätt sätt när du startar upp ett företag som inte är ett bolag kan det vara klokt att ta hjälp av experter för att genomföra en process som denna.


Ett organisationsnummer är helt enkelt en identitetsbeteckning på ett företag. Alla företag ska ha detta. När man ska starta enskild firma så är man personligen ansvarig för företaget och dess ekonomi, så då har man valt att ge företaget samma organisationsnummer som personen som startar företaget har som personnummer. Detta kan vara både positivt och negativt.

En positiv aspekt är att det är väldigt lätt att komma ihåg sitt organisationsnummer, men det kan också leda till att man luras att tro att alla pengar som kommer in till företaget är ens egna och man ser dem som lön till sig personligen. Många glömmer att avsätta den del till skatter och egenavgifter och då kan man åka på en rejäl skattesmäll vid slutet av året. Vanligtvis betalar man dock in preliminärskatt och då ska det ju ändå bli ett någorlunda likhetstecken när det är dags att deklarera.

Efter att man ansökt om registrering så skickas organisationsnumret ut till företagaren. Detsamma gäller vid avregistrering. Du kan enkelt registrera och starta enskild firma här på vår sida.

Starta enskild firma med samordningsnummer

Om du aldrig varit bokförd i Sverige så har du inget personnummer, utan möjligtvis så har du ett samordningsnummer. Detta samordningsnummer har 10 siffror, precis som ett personnummer. Samordningsnumret är unikt för personen i fråga och om man senare blir folkbokförd i Sverige, så får man ett vanligt personnummer istället.

Du kan få ett samordningsnummer om du är bosatt utomlands om du arbetar och bor i Sverige mindre än ett års tid. Det är då bra att ha ett samordningsnummer när du ska kontakta olika myndigheter. Du har också ett samordningsnummer om du bor utomlands och besöker Sverige mellan sex månader och upp till ett år. Du är då vanligtvis skatteskyldig i Sverige och behöver då ett samordningsnummer. Har du fått ett samordningsnummer så kan du starta enskild firma i Sverige.

Så då är det är bara för dig att starta upp. Att starta enskild firma är väldigt enkelt och kostar inget, förutom registreringsavgiften. Du behöver dock se till att du ska driva ditt företag med syfte att gå med vinst. Du behöver helst vara 18 år, inte ha fått näringsförbud eller tidigare blivit satt i konkurs. Se också till att du lägger undan pengar varje månad för att betala skatt och sociala avgifter. Detta är kostnader som du måste stå för själv.

Om du har en bra idé så är det mycket bra att starta eget i Sverige. Sverige har ett mycket bra företagsklimat och det finns mycket hjälp att få från alla håll, om det skulle behövas. Det är väl värt att prova. Skulle du inte lyckas så är det bara att komma på en ny, bättre idé. Det kostar som sagt inget att starta enskild firma. Det kan dock vara bra att registrera sitt företagsnamn och sin logga eller sitt varumärke om man är rädd om det.

Hur man ansöker om samordningsnummer?

Samordningsnummer gäller som ett temporärt persnnummer får personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Det är den myndighet som du har kontakt med som beställer ett samordningsnummer till dig så om du i det här fallet
vill registrera en enskild firma så måste du först ansöka om att bli godkänd för F-skatt när du fått den F-skattsedeln så kan du få ett samordningsnummer och sedan registrera din Enskilda firma. Om du vill registrera en F-skattsedel kan du trycka här.
Behöver du mer information om hur processen går till så kan du läsa mer på verksamt
image
Samir Mdalla  68 visningar
Senast uppdaterad: 2019-05-10 15:33

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile