Starta enskild firma och pensionssparaFör att du som företagare ska få samma pension som om du vore anställd, behöver du ta ut lön eller ha ett överskott samt betala in avgifter och skatter för att tjäna in till din allmänna pension från staten. Nu ska vi se vad som gäller för dig som ska starta enskild näringsverksamhet. När du driver enskild näringsverksamhet är det överskottet som du deklarerar och skattar för. Det ger dig allmän pension. Ju mindre överskott du skattar för, desto mindre blir din allmänna pension.

Du betalar in ålderspensionsavgift på 10,21 % av överskottet i din aktiva näringsverksamhet. Det är en del av de egenavgifter på totalt 28,97 % som du betalar på överskottet. Precis som vanliga löntagare får du också tillgodoräkna dig den allmänna pensionsavgiften. Den utgör 7 % av överskottet som du skattar för. För att börja tjäna in till allmän pension måste du ha en årsinkomst på minst 18 951 kronor. Det övre inkomsttaket är 41 359 kronor per månad. Om du kan ta ut den lönen eller det överskottet maximerar du din allmänna pension.

Men 9 av 10 anställda tjänstepension får även tjänstepension från sin arbetsgivare. Som företagare måste du själv kompensera för denna genom eget sparande. En tumregel brukar vara att du sparar cirka. De flesta arbetsgivare betalar in 4,5 % av lönen i pension till sina anställda som tjänstepension. Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet kan betala in och göra avdrag för ditt privata pensionssparande. Du kan göra avdrag med upp till 35 % av din inkomst från näringsverksamheten. För att göra avdraget måste du pensionsspara i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto. Avdraget får uppgå till högst 448 000 kronor.

Det är en av grundbultarna

Att betala in till pensionen är, precis som när man är anställd, en av grundbultarna i att betala skatt. Det är därför viktigt att se att pensionssparande är en del även av livet som företagare. 

image
David Hagberg  393 visningar
Senast uppdaterad: 3/25/2019 2:34 PM

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile