Starta enskild firma som undersköterska

Om du är trött på att vara anställd och gärna vill starta ditt eget företag, så finns det all möjlighet i världen att göra detta, även om du för tillfället är kommunalanställd som undersköterska. Vi har alla hört historier om, eller kanske till och med känner någon, som har åkt till Norge och jobbat inom hemtjänsten eller liknande. De betalar bättre lön, men det är en hel del att tänka på innan man åker utomlands.

Du måste för det första ha en tillfällig licens för att kunna jobba inom vården i Norge. Eftersom Norge inte är med i EU så behöver du även arbets- och uppehållstillstånd. Samt norsk legitimation och ett norskt skattekonto. Du kommer ju att bo i Norge och behöver betala skatt där. Om du tänker flytta permanent till Norge eller vistas i landet i mer än 6 månader så måste du även folkbokföra dig där. Allt detta är så klart bara pappersarbete och det är bara att fatta pennan och börja fylla i. Man tjänar bättre och jobbar ofta färre timmar i Norge och det är detta som många ser som ett stort plus.

Vill man däremot stanna på svensk mark, så går det så klart alldeles utmärkt. Vi behöver duktig vårdpersonal i Sverige. Om du är trött på att vara anställd av någon, så kan du jobba som konsult via ditt eget företag. Det blir allt vanligare med privata företag inom till exempel hemtjänsten, så om du är egen företagare så kan du välja att jobba för ett företag som delar dina värderingar. Se till att ansöker om F-skatt och du kommer att få stå för sociala avgifter själv. Du behöver även stå för din försäkring, så se till att du kollar upp vad som passar för just dig.


Du måste betala preliminär skatt när du ska starta enskild firma

När du ska starta enskild firma så kommer skattekontoret att be dig betala in preliminär skatt. Denna beräknas på den summa som du uppskattar att du kommer att tjäna under året. När året är slut och efter att du skickat in din deklaration så ser man den verkliga skatten och sociala avgifter som man måste lägga. Förhoppningsvis får man tillbaka lite, men om man märker att man tjänar mindre eller mer än beräknat så kan man när som helst gå in och ändra detta hos skattekontoret.

Det är viktigt att man ser preliminärskatten som man måste betala in som något positivt. Skulle man inte behöva betala in den, så finns risken att man står med rumpan bar i slutet på året. Med en skatteskuld som heter duga. Det är lätt att tro att pengar som kommer in i en enskild firma är ens egna. Men det är som sagt viktigt att lägga undan en god summa varje månad för att betala skatt och sociala avgifter.

Skribent: Rasmus Orsén

image
David Hagberg  248 visningar
Senast uppdaterad: 2019-02-01 13:24

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile