Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Organisationsnummer för enskild firma

Ett organisationsnummer tilldelas juridiska personer, det vill säga företag, föreningar, organisationer och myndigheter, i syfte att underlätta informationsutbyten. Enkelt beskrivet motsvarar ett organisationsnummer en individs personnummer.

Organisationsnummer kan dock se olika ut för olika typer av verksamheter, till exempel för enskilda firmor. Nedan ska vi titta närmare på hur organisationsnummer fungerar för dig som enskild näringsidkare.

Vad är ett organisationsnummer?

Ett organisationsnummer fungerar som en identitetsbeteckning för företaget. Med hjälp av organisationsnumret kan man med andra ord identifiera företag på samma sätt som man med ett personnummer kan identifiera en person.

På fakturor, företagshandlingar och andra viktiga dokument måste företagets organisationsnummer alltid framgå tydligt. På så sätt blir det enklare för myndigheter, andra företag och kunder att identifiera verksamheten.

Det är i samband med registreringen av verksamheten som företaget får ett organisationsnummer. Beroende på företagsform är det Bolagsverket och Skatteverket som bestämmer om organisationsnummer. Även föreningar och organisationer fungerar som juridiska personer, och de har därför också ett organisationsnummer.

Hur fungerar organisationsnummer för enskild firma?

I en enskild firma är organisationsnumret alltid ägarens personnummer. Detta beror på att denna företagsform inte är en egen juridisk person, vilket till exempel ett aktiebolag är. Istället har du som driver en enskild firma alltid personligt ansvar för företaget och dess ekonomi.

Organisationsnumret för en enskild firma består alltid av 10 siffror. Det skrivs på samma sätt som personnumret, det vill säga i formatet ÅÅMMDD-XXXX.

För att ta reda på om ett organisationsnummer hör till en enskild firma kan du titta på den tredje och fjärde siffran. De består nämligen alltid av ett tal mellan 01-12 eftersom de motsvarar en av årets månader.

En del av momsregistreringsnumret

Organisationsnumret är alltid en del av företagets momsregistreringsnummer, oavsett om det är en enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag. Alla företag inom EU som bedriver försäljning av momspliktiga varor eller tjänster måste ha ett momsregistreringsnummer. Numret visar nämligen att företaget redovisar moms till Skatteverket.

Momsregistreringsnumret är uppbyggt av 14 tecken: 2 bokstäver och 12 siffor. De två bokstäverna visar landskoden, som för företag i Sverige blir SE, och därefter kommer organisationsnumret. Numret avslutas alltid med 01 och ska inte ha några mellanslag eller bindestreck.

Du har även användning av momsregistreringsnumret vid handel med andra länder, både inom och utanför EU. Det kan dock vara bra att känna till att numret i  dessa fall kommer att benämnas som VAT-nummer (value-added tax).

Så får du ett organisationsnummer - Steg för steg

Som tidigare nämnt får du firmans organisationsnummer när du registrerar företaget företaget. Så här går processen till för dig som ska starta enskild firma:

  1. För dig med enskild näringsverksamhet som har e-legitimation kan registreringen ske på Verksamt.se. I annat fall ska du fylla i Skatteverkets blankett SKV 4620 och skicka den till den angivna adressen.
  2. Skatteverket behandlar din ansökan och fattar ett beslut gällande tilldelning av organisationsnummer.
  3. Efter registrering i organisationsnummerregistret får du ett meddelande innehållande alla uppgifter om registreringen. Finns det felaktigheter ska du omedelbart kontakta Skatteverket och begära ändring.
  4. Om du önskar kan du mot en avgift få bevis på tilldelningen av organisationsnummer. I dokumenten finns all information om din firma från Skatteverkets organisationsnummerregister.

Observera att processen för att få ett organisationsnummer kan se annorlunda ut beroende på företagsform.

Hur hittar jag organisationsnummer för enskild firma?

Om du vill ta reda på ett specifikt företags organisationsnummer kan du söka efter det på nätet. Du kan till exempel använda dig av Bolagsverkets register för företagsfakta eller bli kund i Näringslivsregistret.

I Bolagsverkets register för företagsfakta kan du söka både på företagsnamn och på organisationsnummer. I databasen finns över 20 miljoner företag i mer än 20 europeiska länder.

I Näringslivsregistret finns information om över 1 miljon svenska företag, men här får du även tillgång till uppgifter om firmateckning, styrelse, ekonomiska planer och årsredovisningar (dock mot en avgift).

Du kan också använda dig av Allabolag.se för att söka efter organisationsnummer och få tillgång till grundläggande företagsinformation.

Vi hjälper dig att starta enskild firma

En enskild firma är en enkel bolagsform att starta, inte minst eftersom företaget inte fungerar som en juridisk person. Samtidigt är det lätt att göra misstag i ansökan som kan kosta dig både tid och pengar. Dessutom kan det vara skönt att slippa tidskrävande pappersarbete.

Vår smarta lösning för registrering av företag finns tillgänglig för dig dygnet runt. Om du skickar in din ansökan under kontorstid kommer registrering dessutom att ske samma dag.

Vi ser till att alla uppgifter stämmer och du blir även tilldelad en personlig handläggare som kan hjälpa dig med frågor eller funderingar. Med vår prisgaranti kan du känna dig trygg i vetskapen om att du får det lägsta priset för uppstarten av ditt nya företag.

image
Hans Kahn  6443 visningar
Senast uppdaterad: 9/8/2021 2:45 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile