Ladda ner 6 Stegs-Guiden som gratis PDF här

Fyll i dina uppgifter

Att starta enskild firma kräver en budgetFöretagsform för dig som vill starta enskild firma

Enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller ekonomisk förening är de fyra vanligaste formerna för de som ska starta företag. När du ska starta företag är det bra att känna till likheterna och skillnaderna mellan de olika formerna. Väg det positiva mot det negativa för att välja den företagsformen som blir mest gynnsam för dig som företagare. Är det ett nystartat företag och du är ensam om att starta, så väljer du troligtvis enskild firma. I direkt anknytning till bolagsform kommer också punkten om ekonomi och budget. De olika företagsformerna kräver olika mycket startkapital – i vissa fall inget alls. Men oavsett företagsform måste man ha koll på sin ekonomi, och det kan man lätt få med hjälp av en budget.

Budget och starta eget-budget

En budget handlar om att förutspå och planera sin och företagets ekonomi. Man kan säga att det är en slags framtidsprognos för utgifter och inkomster. Innan man ska starta företag är det smart att göra en så kallad starta eget-budget. Detta är som en kalkyl för att du ska kunna se vad som behövs i pengar för att företaget ska fungera i verkligheten. Vi vill ju inte gå i konkurs redan innan företaget ens har kommit igång på riktigt. Verkligen inte! När du ska starta enskild firma kanske det känns onödigt att redan från start göra en budget. Inkomsterna har ju inte börjat rulla in än. Men när du gör en startbudget noterar och räknar du på kostnader som behövs för att ens få igång företaget. Du kan med fördel lägga till kostnader för företaget några månader framåt i tiden. I din startbudget bör du räkna ihop alla dina kostnader, till exempel hyror, byggnationer, leasingavgifter, hård- och mjukvara, post och frakt, lager och förbrukningsmaterial osv. Addera sen runt tio procent för att vara på den säkra sidan.

Räkna ihop allt

Därefter plussar du ihop alla helt säkra intäkter under den inledande perioden. Sist men inte minst ska du subtrahera intäkter från utgifter viket kommer ange det startkapital som just du behöver när du ska starta företag. Och som sagt, räkna alltid med en viss säkerhetsmarginal då oväntade kostnader alltid kan dyka upp och det sista man vill är att behöva låna pengar om man inte måste. För att kunna konkurrera på marknaden måste man veta hur man sätter konkurrenskraftig och prisvärda priser på sina varor och tjänster. För att kunna tjäna pengar på sin dröm måste man ha koll på sin ekonomi. Vill du ha hjälp med ansökan när du ska starta enskild firma så är du varmt välkommen att kontakta oss! 

image
David Hagberg  841 visningar
Senast uppdaterad: 3/27/2019 4:23 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile