Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

EGENFÖRETAGARE OCH NYBLIVEN FÖRÄLDER - HUR FUNKAR DET?Föräldrapenning

Det första du bör göra när du får veta att du ska bli förälder är att räkna ut din SGI, som står för sjukpenninggrundande inkomst. Det är den som ligger till grund för hur mycket föräldrapenning du kan få.

Om du driver en enskild firma kommer din SGI räknas ut utifrån både dina tidigare och dina framtida inkomster. Du som är gravid har också möjlighet att sluta jobba sex månader innan barnet föds utan att din SGI sänks.

Din SGI räknas ut utifrån din årsinkomst i företaget, som är företagets resultat före skatt efter avdrag för kostnader och avgifter. Inkomsten måste minst vara 10 900 kronor per år för att du ska vara berättigad till en SGI.

Även om du inte har rätt till någon SGI så kan du ändå få föräldrapenning på 250 kronor per dag.

I din ansökan om föräldrapenning fyller du i den inkomst du förväntar dig att få. Den jämförs sedan med ditt företags tidigare inkomster för att komma fram till din SGI.

Som mest kan du få en SGI på 364 000 kronor, oavsett hur hög inkomsten från ditt företag är.

Om du precis har startat en enskild firma, eller bara drivit den i ett par år, kan du få samma SGI som någon som har samma erfarenhet, utbildning och arbetsuppgifter som du.

Detta beror på att det ofta tar ett tag innan ett nystartat företag går med någon större vinst. Denna möjlighet finns till för dig som startat din enskilda firma för mindre än 36 månader sedan.


VAB

Om ditt barn blir sjukt och du behöver stanna hemma för vård av barn (VAB) är ersättningen också baserad på din sjukpenninggrundande inkomst.

Du får ersättning från den första dagen som barnet är hemma, så när det gäller VAB finns det inga karensdagar. För att du ska kunna ”vabba” måste barnet vara mellan 8 månader och 12 år gammalt.

Det som gäller är att du måste vara hemma med barnet eller följa med barnet till läkare eller tandläkare.

Det går också att vabba en del av dagen, till exempel 12,5-75%. Detta är praktiskt för dig som driver en enskild firma och kanske behöver svara på mail eller arbeta i alla fall några timmar under dagen.

Medan den andra föräldern eller någon annan passar barnet. För att kunna få ersättning måste du anmäla att ditt barn är sjukt på Försäkringskassans hemsida och barnets förskola eller skola.

Du måste också intyga att barnet inte varit i skolan.


Förskola

När ditt barn blir gammalt nog att börja i förskolan blir det lättare att kombinera föräldraskapet med företaget. Från och med ett års ålder kan barnet börja på förskola och har rätt att vara där under tiden du arbetar.

Efter att du har anmält att ditt barn behöver en förskoleplats ska kommunen erbjuda en plats inom fyra månader. Tänk på att vara ute i god tid. Du har också möjlighet att välja en fristående förskola där kön kan vara kortare, beroende på förskolans popularitet.


Kombinera arbete med föräldrarollen

Något av det allra svåraste med att driva en enskild firma och få barn. Det är att företaget måste fortsätta drivas för att du inte ska förlora dina kunder. Detta kan man lösa på flera sätt.

Antingen genom att ta ut föräldrapenning några av veckans dagar och arbeta resten. Eller genom att ta ut föräldrapenning för halvdagar eller genom att leja ut uppgifter i företaget till någon annan.

För att du ska få så mycket tid som möjligt tillsammans med barnet är det oftast bäst att hitta någon som kan sköta de nödvändigaste uppgifterna i företaget åt dig. Det kan till exempel handla om uppdateringar av företagets hemsida, administration, bokföring eller marknadsföring.

Om företagets resultat är beroende av just ditt arbete. Till exempel om du arbetar som översättare, hantverkare eller föreläsare, är den bästa lösningen att arbeta halvdagar eller några dagar i veckan.

Detta medan du är föräldraledig resten av tiden. Förhoppningsvis kan din partner ta hand om barnet den resterande tiden. Annars kanske du kan hitta en barnvakt och lämna barnet på förskolan när det har blivit lite äldre.

På så sätt kan du hålla igång företagets verksamhet så att du inte förlorar dina viktigaste kunder. Men ändå vara ledig så mycket som möjligt för att inte missa den första tiden med ditt barn.


Fördelar med att få barn och samtidigt driva enskild firma

Sist men inte minst är det viktigt att se fördelarna med att driva ett eget företag när man får barn. Som företagsägare kan du ofta bestämma dina arbetstider själv, vilket kan vara en stor fördel när du ska planera föräldraledigheten.

När barnet blir lite äldre kanske du även har möjlighet att skjuta upp dagens arbete till sent på kvällen ibland för att kunna umgås under dagen. Oftast är det heller inga problem att ta med barnet till kontoret eller arbetsplatsen då och då, utan att behöva fråga chefen om lov, eftersom det ju är du själv som bestämmer i ditt eget företag.

Eftersom du som företagare också själv kan planera verksamheten går det att i förväg försöka öka dina passiva inkomster och delegera uppgifter. Detta så att allting flyter på smidigt redan innan barnet föds.

Det ger dig chansen att kunna vara föräldraledig på heltid för att verkligen kunna njuta av er första tid tillsammans.

image
Hans Kahn  6223 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 1:15 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile