Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Så Starta enskild firma - så fungerar moms



När det kommer till köp av varor eller tjänster måste man betala moms, eller mervärdeskatt. Sammantaget är detta en statlig skatt som är inbakat i prisen på produkten man köper. Som privatperson märker man inget till detta då det som sagt är inbakat i slutpriset.

För företag gäller däremot andra regler och lagar. Nedan berättar vi mer om hur moms fungerar.

                                                                                                                                                                                       

Vad är moms?

När det kommer till köp av varor eller tjänster måste man betala moms, eller mervärdeskatt. Sammantaget är detta en statlig skatt som är inbakat i prisen på produkten man köper.   

Som privatperson märker man inget till detta då det som sagt är inbakat i slutpriset.

Driver man företag där man säljer momspliktiga varor eller tjänster måste man måste man registrera sig för moms.

Momssatserna varierar beroende på vilken typ av vara eller tjänst man köper. Normalt sett ligger momsen på 25% av produktens värde.

Dock, för vissa varor gäller 12% (restaurant-och cateringtjänster, livsmedel, försäljning av konstverk samt camping och rumsuthyrning) eller 6% (Tidningar, böcker, broschyrer, persontransporter, vissa entréavgifter samt biblioteks- idrotts- och museiverksamhet).

Som företagare är du pliktig att lägga till moms på dina varor och tjänster. Likaså, driver du enskild firma skal du lägga till moms på all försäljning.

Denna betalar du senare in till staten, varje räkenskapsår.

Skall du starta en enskild firma registrerar du dig för moms samtidigt som du registrerar din F-skatt.

När den är godkänd kommer du få ett momsregistreringsnummer eller VAT-nummer. Numret är baserat på ditt organisationsnummer.

Har du en enskild firma är detta det samma som ägarens personnummer.


Kan jag starta företag för att slippa betala moms?

Där som du beräknar att din omsättning under det första räkenskapsåret kommer vara under 30 000 kr exklusive moms kan du bli befriad för moms.

Observera att detta är helt frivilligt. Dock kan inte momsbefriade företag göra avdrag för ingående moms i momsdeklarationen.

Likaså, om din omsättning blir högre än 30 000 kr exklusive moms skall du fylla i en ansökan om momsregistrering hos Skatteverket.

Varpå den första momsdeklarationen deklareras den delen av inkomsten som överskrider 30 000 kr.

Det finns också vissa ”branscher” som är helt momsfria, så som sjukvård, banktjänster och utbildning, Detta innebär att dessa områden inte behöver lägga till moms på priset.

I likhet får dom inte dra av på priset när inköp görs till verksamheten.


Moms och bolagsform

Oavsett om du har enskild firma eller ett aktiebolag hanteras moms på samma sätt.

Det vill säga att vid inköp av varor och tjänster till ditt företag betalar du ingående moms.

Omvänt, vid försäljning av produkter till dina kunder tar du i stället utgående moms.

Momsen blir varken en inkomst eller kostnad för ditt företag. Utan du flyttar den bara från kunden till staten.

I momsdeklarationen redovisar du skillnaden på ingående och utgående moms.

Till exempel om utgående moms överskrider ingående moms får du betala in mellanskillnaden till skattekontot.

Likadant, är däremot utgående moms mindre än ingående får du tillbaka mellanskillnaden.


Vid EU-handel/utländska företag.

Om du gör affärer med företag inom EU gäller andra momsregler. Först och främst skall du alltid ange företagets VAT-nummer (Detsamma som momsregistreringsnummer) tydligt på alla fakturor.

Ditt VAT-nummer kan du hitta på ditt registerutdrag.

·       Köper du varor eller tjänster från en momsregistrerad säljare inom EU skall du själv beräkna och betala svensk moms i momsdeklarationen. Där som säljaren inte är momsregistrerad skall du inte betala moms.

·       Säljer du varor eller tjänster till en momsregistrerad köpare i ett annat EU-land är det köparen som redovisar moms i sitt land. Där som köparen inte har ett VAT-nummer läger du på svensk moms på fakturan.

Allt som allt är det viktigt att man bokför momsen på rätt konto för att kunna momsdeklarera korrekt.

På så sätt går man inte miste av återbetalning av ingående moms.

Således kan man med fördel ha ett konto för varje momssats. Samt för försäljning och inköp från andra länder, i och utanför EU.

Driver du e-handel eller webförsäljning till privatpersoner eller företag och säljer varor till annat EU land över 10 000 euro/år efter 1 juli (redovisas och rapporteras i efterhand).

För övriga gäller samma momsregler som förut. Det vil säga momsfritt för handel till annat EU land och övriga världen som har registrerat bolag och VAT-nr.

Till privatpersoner är det momspliktigt.

Om man säljer eller exporterar varor utanför EU är detta momsfritt. Däremot får man momsen återbetalad för alla dom utgifter företaget haft.


Bokföring av moms.

Allt som allt är det viktigt att man bokför momsen på rätt konto för att kunna momsdeklarera korrekt. På så sätt går man inte miste av återbetalning av ingående moms. Således kan man med fördel ha ett konto för varje momssats. Samt för försäljning och inköp från andra länder, i och utanför EU.

Normalt sett bokför du ingående moms på det du köper på konto 2640 och den utgående momsen på konto 2610.

Exempel:

Du köper en vara för 10 000 kronor och betalar fakturan från företagskontot (1930). I priset ingår ingående moms med 2 000 kronor som bokförs på konto 2640. Varans pris blir då 8 000 kronor exkl. moms och bokförs på kontot för inköp (4000).

Inköp

Debet  Kredit 
KontoBeloppKontoBelopp
40008000193010000
26402000  

Om du däremot säljer en vara för 1 000 kronor kontant och sätter in pengarna i kassan (1910) ingår utgående moms med 200 kronor som bokförs på konto 2610. Försäljningspriset exkl. moms blir 800 kronor som bokförs på konto 3001 (försäljning).

Försäljning

Debet  Kredit 
KontoBeloppKontoBelopp
191010003001800
  2610200

Så deklarerar du momsen.

Alla företag måste rapportera in hur mycket moms de betalat och fått in under varje redovisningsperiod. Du kan välja att deklarera varje månad, varje kvartal eller årsvis. Den moms du betalar kallas för ingående moms, medan den moms du lägger på vid försäljning i en enskild firma kallas för utgående moms.

I momsdeklarationen redovisar du skillnaden på ingående och utgående moms. Till exempel om utgående moms överskrider ingående moms får du betala in mellanskillnaden till skattekontot. Likadant, är däremot utgående moms mindre än ingående får du tillbaka mellanskillnaden.

Uppgifterna för hur mycket och vilken moms du ska deklarera hittar du i bokföringsprogrammet. Du kan också skriva ut kontoutdrag för konto 2610 (Utgående moms) och 2640 (Ingående moms) för den aktuella redovisningsperioden.

Du deklarerar momsen genom att logga in på Skatteverket.se där du antingen kan ladda upp en XML-fil eller fylla i uppgifterna manuellt. Därefter skriver du under med din e-legitimation och skickar in deklarationen.


Vi hjälper dig att momsregistrera din enskilda firma.

Om du vill starta en enskild firma kan vi hjälpa dig med allt ifrån registrering av F-skatt till ansökan om ett momsregistreringsnummer. Vi sköter allt pappersarbete så att du kan fokusera på att finslipa din affärsidé och förbereda dig för uppstarten av företaget.

Skulle det dyka upp frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst. Du kan också få hjälp av din personliga handläggare som du blir tilldelad när du startar ditt företag via vår hemsida.

image
Hans Kahn  14788 visningar
Senast uppdaterad: 12/2/2021 11:33 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile