Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Så tar du ut lön i en enskild firma

Du som driver en enskild firma kan inte ta ut en vanlig lön eftersom du inte har en traditionell anställning. Istället kan du göra egna uttag som du kan använda privat bruk, vilket i det här fallet fungerar som din lön.

I denna artikel reder vi ut hur lön i enskild firma fungerar. Vi går även igenom hur en lön i en enskild firma skiljer sig från lön i ett aktiebolag.

lön i enskild firma

Hur fungerar lön i enskild firma?

I en enskild firma kan du inte ta ut lön på vanligt sätt. De kontanter som ägaren tar ut från verksamheten kallas istället för egna uttag.

Ett eget uttag behöver dock inte enbart vara i form av kontanter. Det kan även vara företagets varor eller tjänster som du tagit ut som förmån för din eller din familjs räkning. Värdet av uttagen tar du sedan upp som inkomst i din inkomstdeklaration.

Eftersom du som ägare till en enskild firma inte är anställd i företaget kan du inte redovisa de kontanta uttagen som en kostnad. De egna uttagen belastar kontot Eget kapital och därför påverkar de inte företagets resultat.

Beskattningen i en enskild firma sker utifrån företagets resultat, inte utifrån hur mycket pengar du tar ut från firman. Det man kan kalla för lön i en enskild firma är med andra ord företagets vinst.

Du måste alltid bokföra dina uttag. Summan på ditt konto för egna uttag kommer då att öka medan det egna kapitalet i bolaget minskar. Därför är det viktigt att du alltid reserverar pengar för skatten som du ska betala under året. Du måste även betala in socialavgifter, som i enskild firma kallas för egenavgifter.

Om du har en anställning vid sidan av din enskilda firma räknas lönen från anställningen ihop med vinsten i ditt företag. I detta fall måste du ansöka om så kallad FA-skatt för att själv kunna betala in skatter och avgifter.

Lön i enskild firma vs aktiebolag

Att ta ut lön i en enskild firma skiljer sig en del från hur man gör i till exempel ett aktiebolag. En enskild firma är till exempel ingen egen juridisk person, vilket innebär att du har personligt ansvar för företagets ekonomi. Därför är det av största vikt att du skiljer på företagets och din privata ekonomi.

Som enskild näringsidkare kan du inte vara anställd i din egen firma. Därmed kan du inte heller lyfta lön för ditt arbete. Istället gör du egna uttag och betalar egenavgifter som baseras på vinsten i firman.

Att beräkna vinsten i förväg kan vara svårt. Generellt sett brukar skatten och egenavgifterna uppgå till ca 45 procent av nettointäkterna. Var därför försiktig när du gör egna uttag eftersom du inte vill stå med ett tomt företagskonto i slutet på året och inte kunna betala skatten.

Ett aktiebolag är till skillnad från en enskild firma en egen juridisk person. Detta innebär att du inte har personligt ansvar ekonomiska problem eller konkurser. Du kan dessutom vara både delägare och anställd i ett aktiebolag, vilket du inte kan i en enskild firma.

Anställningen innebär att du får ett anställningsbevis, fast lön och extra trygghet. Bolaget betalar din lön, drar av skatt, redovisar till Skatteverket och fyller i arbetsgivardeklaration för dina sociala avgifter.

Räkna ut lön i enskild firma

För att ta reda på hur stora egna uttag du kan göra från din enskilda firma per månad måste du först veta hur mycket skatt och egenavgifter du ska betala.

Skatten och de sociala avgifterna för inkomster under 523 200 kronor per år efter schablonavdrag på 25 procent för egenavgifter ligger på cirka 45 procent. Det betyder att brytpunkten för statlig skatt är 697 600 kronor (523 200 kr + 523 200/0,75).

Anta att årets vinst är 300 000 kronor. Ta bort 45 procent för skatt och egenavgifter (135 000 kronor). Du får då kvar 165 000 kronor, vilket betyder att du kan ta ut 13 750 kronor/månad i egna uttag (165 000 / 12). Detta är en ungefärlig metod för att räkna ut dina egna uttag förutsatt att:

  • Du kommer ihåg att skatten även ska täcka momsen om du redovisar den på årsbasis.
  • Firmans vinst baseras på korrekta siffror från din bokföring – att alla konton är avstämda och resultaträkningen är rätt.

Starta din enskilda firma nu

Nu när du vet hur du gör för att ta ut lön i en enskild firma kanske det är dags att starta eget företag. Du kan registrera din ansökan direkt här hos oss. Vi hjälper dig genom hela ansökningsprocessen på kortast möjliga tid

Har du sedan frågor kan du bara kontakta din personliga handläggare som är expert på företagsfrågor. Du kan också fylla i det här formuläret, så tar vi kontakt med dig.

image
 7466 visningar
Senast uppdaterad: 12/16/2020 5:39 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile