Gratis e-bok:

Den fullständiga guiden till att starta och driva ditt företag.

Få den skickad till din e-post inom 5 minuter!

Fyll i dina uppgifter

Ny i Sverige? Starta enskild firma som asylsökande eller nyanländInformation om arbetstillstånd och att starta enskild firma som asylsökande eller nyanländ i Sverige

Som asylsökande krävs att du har ett undantagstillstånd för att få arbeta och starta enskild firma. Du är då alltså undantagen från skyldigheten att behöva ha ett så kallat arbetstillstånd. I normala fall är du som asylsökande asylsökande och om du har arbetstillstånd arbetar du. Du behöver alltså få godkänt ett undantag så att du kan starta enskild firma och bli företagare. För att få undantagstillstånd (AT-UND) och arbeta som asylsökande finns tre villkor:

  • Du klarlägger din identitet genom att lämna in identitetshandlingar som är godtagbara och på bästa sätt möjligt hjälper till för att bekräfta din identitet.
  • Om ditt ärende ska prövas i Sverige - Var ditt ärende prövas bestäms av Dublinförordningen. Det handlar om vilket land du först registrerades i efter ankomst till Europa. Du kan söka asyl i Sverige men om du lämnade fingeravtryck i Italien är det Italiens ansvar att pröva ditt ärende. Att ansöka om AT-UND för att starta enskild firma i Sverige blir därav komplicerat.
  • Om din ansökan om att få arbetstillstånd som undantag för att starta enskild firma är välgrundad. Du har inte AT-UND om du har fått avvisning på din asylansökan och denna ska genomföras omedelbart.

Processen att starta enskild firma som asylsökande eller nyanländ

Om du uppfyller de tre särskilda kraven som finns på dig som ansöker om AT-UND för att arbeta eller starta enskild firma får du ett LMA-kort som bevisar att du har undantagstillstånd att arbeta. Ett AT-UND gäller i normala fall tills dess att du som söker asyl fått uppehållstillstånd eller har lämnat landet. För att bli företagare på rätt sätt och ha lagen med sig är det alltså av största vikt att ansöka om att få ett AT-UND. Sedan kan du påbörja processen att starta egen firma och bli företagare.

image
David Hagberg  889 visningar
Senast uppdaterad: 3/25/2019 2:29 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile