Ladda ner 6 Stegs-Guiden som gratis PDF här

Fyll i dina uppgifter

Registrera företagsnamn för enskild firmaKraven för att få starta ett eget företag i Sverige är få, men de ä likväl viktiga. Gör man inte rätt blir det inget företag. En del undrar förstås varför man ska göra alla dessa punkter som krävs för att få starta ett företag. I denna sammanställning av hur man går tillväga för att starta ett företag tänkte jag dels ta upp kraven, och sedan varför man behöver göra vissa viktiga saker.

F-skatt eller FA-skatt

En enskild näringsverksamhet, som en enskild firma egentligen är, är inte en juridisk person i sig. I stället måste man skaffa sig en F-skattesedel eller FA-skattesedel för att visa att det finns en juridisk person bakom företaget som står som huvudansvarig för alla sociala utgifter och preliminärskatten som ett företag ska betala in. Har man inte F-skatt eller FA-skatt kan man inte bedriva en enskild näringsverksamhet. Det är därför viktigt att man skickar in ansökan i god tid och också fyller i den korrekt. Har man svårt att veta hur man ska gå tillväga finns det proffsig hjälp att få i ämnet. Mitt råd är att ta denna hjälp, så att man som nyföretagare kan ägna sig ät mer specificerade sysslor i företaget.


Skillnaden mellan F-skatt och FA-skatt

Jag nämnde F-skatt och FA-skatt. Skillnaden mellan dessa är helt enkelt om man endast är företagare eller om man är både företagare och anställd hos en arbetsgivare. F står för företagare och A står för anställd. Konstigare än så är det inte. För de arbeten som utförs som anställd sköter arbetsgivaren inbetalningen av skatterna och allt jobb som utförs i den enskild näringsverksamheten sköter företagaren själv.


Vad innebär F-skatt?

Varför måste man då ha en speciell skattesedel om man är egenföretagare? Har man ett eget bolag är man skyldig att själv betala in alla skatter och avgifter för varje månad. Det gör chefen i ett annat företag om man är anställd, och således inget som man behöver bry sig om. Skatteavdragen håller arbetsgivaren ordning på, liksom moms med mera.


Momsregistrering

När man har skickat in sin ansökan om att bli godkänd för F-skatt alternativt FA-skatt kommer ett skattebevis komma hemskickat på posten. Det börjar därmed gälla direkt. Men om man är momsskyldig måste man även skicka in en så kallad ansökan om momsregistrering. Alla som har en enskild näringsverksamhet med intäkter över 30 000 svenska kronor per år (exklusive moms) är skyldiga att betala in moms. Man kan säga att i princip alla varor och tjänster som säljs i Sverige är momsbelagda. Det finns undantag, men i regel är det 25 procent som gäller.


Arbetsgivarregistrering

När man har blivit godkänd och kan betala in alla sina deklarationer, avgifter och skatter kan man dock inte anställa förrän man har ansökt och blivit godkänd för att vara arbetsgivare. Alla behöver inte ansöka om detta. En del företag är inte i behov av att anställda och vissa har helt enkelt inte en så omfångsrik firma eller ekonomi att det fungerar. Denna arbetsgivarregistrering brukar i normala fall skickas in i samband med F-skatteansökan och ansökan om momsregistreringen.


Registrera eller inte

Att registrera sitt företag är inte något som någon myndighet kräver av en företagare för att denna ska få starta sin enskilda firma. Däremot är det något som de allra flesta väljer att göra och som rekommenderas skarpt. Att registrera sitt företag innebär att man registrerar företagets namn. När namnet är registrerat kommer företaget att bli unik. När jag skriver unikt menar jag att man har helt och hållen ensamrätt på att använda det namnet. Varje registrering sker i ett län. Flera län går att registrera sig i, det beror lite på var man tror att behovet av ett företagsskydd kan behövas. Registreringen är den enda punkten som kostar något. Vi pratar inte stora pengar – 900 kronor. I slutändan kommer de allra flesta se detta som välinvesterade pengar.

image
Malin Soderstrom  837 visningar
Senast uppdaterad: 7/30/2018 12:59 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile