Skaffa enskild firma – hur gör man för att lyckas - Starta Enskildfirma

Vi använder cookies. När du använder vår webbplats så godkänner du därmed även användandet av cookies.X

Antal bolagsregistreringar utförda
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 4

Skaffa enskild firma – hur gör man för att lyckasVissa tror att man efter att ha kommit på den ultimata affärsidén, skissat sin affärsplan och startat sitt företag, bara kan köra på. Tuta och köra med ett leende på läpparna och håva in stora vinster. Tja, om det vore verkligheten, då skulle nog alla starta ett eget företag. I verkligheten krävs det dock lite mer av den som vill starta eget företag. Många glömmer bort att man måste checka av marknaden och kolla vilka behov som finns och var behoven finns, vilkas om har behoven och hur mycket folk är villiga att betala för att få sina behov, problem och önskningar tillfredsställda. Nyckeln till rummet med svaren på dessa frågor heter marknadsundersökning eller marknadsanalys.


Gör marknadsundersökning

Finns det någon annan som sysslar med samma sak som du har tänkt syssla med? Om svaret på den frågan är nej, då måste du ställa dig frågan – varför? Kan det vara så att det inte finns något behov eller någon som helst efterfrågan efter denna produkt eller tjänst? Eller är det helt enkelt bra ett hål i marknaden som väntar på att fyllas i? Börja med att kolla hur nischen som du valt ser ut för tillfället Konkurrenterna i det fältet kommer att kunna ge dig en ganska bra bild över dagens marknad. Ha även viss koll på hur det sett ut historiskt. Alltså inte för tvåhundra år sedan, men kanske fem år bakåt i tiden. Detta kommer också ge dig en någorlunda bra bild av hur det eventuellt kommer att kunna se ut i framtiden. Förhoppningsvis kommer du kunna vara med och forma framtiden på den marknaden – din marknad. Kolla upp behoven på marknaden. Ställ dig frågan om det finns områden som behöver utvecklas och som du kan utveckla.


Hur gör man marknadsundersökningar?

En marknadsundersökning eller en marknadsanalys är lite som att leka Sherlock Holmes. Man ska smyga omkring och leta reda på svar till, i mångas ögon, olösbara gåtor. Precis som en detektiv. Men det är i någon skurk man letar efter, och tur är ju det. Det finns flera bra metoder hur man gör en omvärldsanalys av marknaden. En vanlig, kanske något kostsam om man väljer bort internet och gör den på en manuell blankett, är frågeformulär skickade till hemmet. Metoden går helt enkelt ut på att man skickar hem en undersökning till antingen en noga utvald målgrupp, eller till en slumpmässigt utvald grupp människor. Börja med att skriva ner dina frågor och ge därefter tyckarna ett antal svarsalternativ, eller lämna vissa frågor öppna (går även att kombinera svarsalternativ med fria rader). Här gäller det att tänka igenom vad det är man vill få reda på när man utformar sina frågor och svarsalternativ. Viktigt i sammanhanget är att man skickar med ett personligt litet följebrev, inte särskilt många rader. I detta ska man beskriva varför man vill att kunderna ska ta sig tiden att besvara enkäten, varför det är viktigt för företaget och att man är väldigt tacksam och värdesätter alla svar.


Fokusgrupper och observationer på annan plats

Har man möjligheten att samla ihop en fokusgrupp är det guld värt. Det innebär att man samlas med fokusgruppen och diskuterar affären och företaget. Bjud gärna på fika och välj helst folk som kan ha intressanta åsikter – alltså inte bara mamma och pappa. Men kan även utföra givande marknadsundersökningar genom att komma till människor på andra platser än i hemmet. Att ge sig ut till en lekplats, en parkering, på stadens gator och torg, en allmän badplats med mera kan vara perfekt om man lyckas hitta en typisk plast som är relevant för den målgrupp man riktar in sig på i företaget. Viktigt med denna metod är att man inte är för ”på”. Alltså, att man inte blir jobbig och efterhängsen, eller till och med obehaglig. Gör det till en rolig grej och var ditt vanliga, trevliga jag.

Starta enskild firma
image
Malin Soderstrom  150 visningar
Senast uppdaterad: 2018-07-31 18:11
businessman