Starta enskild firma i Sverige – organisationsnummerEtt organisationsnummer är helt enkelt en identitetsbeteckning på ett företag. Alla företag ska ha detta. När man ska starta enskild firma så är man personligen ansvarig för företaget och dess ekonomi, så då har man valt att ge företaget samma organisationsnummer som personen som startar företaget har som personnummer. Detta kan vara både positivt och negativt.

En positiv aspekt är att det är väldigt lätt att komma ihåg sitt organisationsnummer, men det kan också leda till att man luras att tro att alla pengar som kommer in till företaget är ens egna och man ser dem som lön till sig personligen. Många glömmer att avsätta den del till skatter och egenavgifter och då kan man åka på en rejäl skattesmäll vid slutet av året. Vanligtvis betalar man dock in preliminärskatt och då ska det ju ändå bli ett någorlunda likhetstecken när det är dags att deklarera.

Efter att man ansökt om registrering så skickas organisationsnumret ut till företagaren. Detsamma gäller vid avregistrering. Du kan enkelt registrera och starta enskild firma här på vår sida.

Starta enskild firma med samordningsnummer

Om du aldrig varit bokförd i Sverige så har du inget personnummer, utan möjligtvis så har du ett samordningsnummer. Detta samordningsnummer har 10 siffror, precis som ett personnummer. Samordningsnumret är unikt för personen i fråga och om man senare blir folkbokförd i Sverige, så får man ett vanligt personnummer istället.

Du kan få ett samordningsnummer om du är bosatt utomlands om du arbetar och bor i Sverige mindre än ett års tid. Det är då bra att ha ett samordningsnummer när du ska kontakta olika myndigheter. Du har också ett samordningsnummer om du bor utomlands och besöker Sverige mellan sex månader och upp till ett år. Du är då vanligtvis skatteskyldig i Sverige och behöver då ett samordningsnummer. Har du fått ett samordningsnummer så kan du starta enskild firma i Sverige.

Så då är det är bara för dig att starta upp. Att starta enskild firma är väldigt enkelt och kostar inget, förutom registreringsavgiften. Du behöver dock se till att du ska driva ditt företag med syfte att gå med vinst. Du behöver helst vara 18 år, inte ha fått näringsförbud eller tidigare blivit satt i konkurs. Se också till att du lägger undan pengar varje månad för att betala skatt och sociala avgifter. Detta är kostnader som du måste stå för själv.

Om du har en bra idé så är det mycket bra att starta eget i Sverige. Sverige har ett mycket bra företagsklimat och det finns mycket hjälp att få från alla håll, om det skulle behövas. Det är väl värt att prova. Skulle du inte lyckas så är det bara att komma på en ny, bättre idé. Det kostar som sagt inget att starta enskild firma. Det kan dock vara bra att registrera sitt företagsnamn och sin logga eller sitt varumärke om man är rädd om det.

image
David Hagberg  18 visningar
Senast uppdaterad: 2019-03-25 16:45

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile