Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Starta enskild firma och göra affärer utomlandsNär du ska starta företag i Sverige är det viktigt att känna till grunderna för företagande i vårt avlånga land. En av dessa grunder är det som Sverige gjort sig mest känt för - skatter. Det vet inte minst företagare.

Om du ska starta enskild firma kan detta vara bra att ha koll på. Uppgifter om registrering för A-, F- eller FA-skatt, momsregistrering och registrering som arbetsgivare, arbetsgivaravgifter för de tre senaste månaderna, samt skatteskulder hos Kronofogden kan du få hos Skatteverket.

Men vad gäller för utländska företag. Det kan vara bra att känna till om du kommer ha mycket kontakt med sådana företag i det företag du ämnar starta. Du vill ju ha god kunskap om det svenska systemet när du ska göra affärer med företag utanför Sverige.


Alla har inte tillgång till allt

Du som ska starta enskild firma i Sverige eller har startat ett sådant företag kan få fram en mängd offentliga uppgifter från Skatteverket och andra myndigheter om företag du ska anlita.

Men utländska företag har inte samma möjligheter. De kan oftast bara få begränsad information. Utländska företag kanske inte ska betala skatt och avgifter i Sverige. Då har de inte samma rättigheter.

Men utländska företag kan ansöka om att bli godkänd för svensk F-skatt. Detta är en trygghet för dig som köpare av tjänster om du ska handla med detta företag.

Om du anlitar ett företag eller en fysisk person ska du göra skatteavdrag med 30 procent på ersättningen som du betalar ut. Med fysisk person menar vi en enskild firma som har A-skatt.

Är det däremot ett utländskt företag som inte är godkänt för F-skatt beror frågan om skatteavdrag på om företaget har ett fast driftställe i Sverige eller inte.

En fysisk person ska även betala arbetsgivaravgifter på ersättningen och lämna kontrolluppgift. Om en enskild näringsidkare kommer från ett annat EU/EES-land och har ett så kallat A1-intyg ska inte betala arbetsgivaravgifter.


Uppgifter som behövs

När du gör affärer med företaget ska du be om att få organisationsnummer på underentreprenörer och kontrollera deras offentliga uppgifter. Utländska företag ska inte alltid vara registrerade som arbetsgivare.

Du kan få uppgift om ett företag är momsregistrerat. Omsättning av nästan alla varor och tjänster är momspliktiga. Men det finns undantag. Andra offentliga uppgifter som kan erhållas från Skatteverket är allmänhetens kontoutdrag från skattekontot.

Här kan du se hur mycket skatt, avgifter och moms företaget redovisar. Samt beskattningsbeslut och betalningsuppmaningar. Dessa visar om företaget betalar i tid.

Du kan också få beskattningsbar förvärvsinkomst, allmänhetens utdrag från skattekontot och skatteskulder för styrelseledamöter, delägare eller företrädare.

image
Hans Kahn  2936 visningar
Senast uppdaterad: 12/3/2021 4:57 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile