Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Starta enskild firma – passar det din personlighet?

För att lyckas med att driva en enskild firma krävs det att du vet vad du ger dig in på. Det som kännetecknar en enskild firma är bland annat att du driver företaget själv, att du själv är personligt ansvarig för verksamhetens ekonomi och att du måste vara beredd på stor konkurrens från andra företag i din bransch. Då gäller det att ha entreprenörsanda, vara noggrann med ekonomin och vara öppen för nya idéer. Har du dessa personlighetsdrag så kan du mycket väl lyckas riktigt bra med din enskilda firma. Här ska vi gå igenom vad som är viktigt att känna till om företagsformen enskild firma, och om företagande i allmänhet, så att du kan se om det passar dig och din personlighet att driva ett eget företag.
Du är själv personligt ansvarig för ekonomin

Det viktigaste kännetecknet för en enskild firma är just det att du själv är personlig ansvarig för företagets ekonomi, till skillnad från till exempel ett aktiebolag där din egen ekonomi inte kan påverkas av företagets resultat. Detta innebär att du som startar en enskild firma måste vara mycket noggrann med ekonomin, och komma ihåg att hålla företagets pengar skilda från dina egna. Du som ingår avtal eller kanske lånar pengar måste se till att avtalen hålls och pengarna betalas tillbaka, för annars är det du själv som får stå till svars för följderna.


Du som startar en enskild firma måste alltså vara någorlunda ekonomiskt sinnad, och ha struktur på hur du ska hantera alla utbetalningar och inbetalningar från företagets konton. Självklart kan du starta en enskild firma även om du har noll koll på det här med ekonomi, men då rekommenderar vi starkt att du anlitar en ekonomisk rådgivare och kontaktar en redovisningsbyrå så att du får hjälp med bokföringen och att planera företagets ekonomi. Detta blir självklart en kostnad för företaget, men det kan det kanske vara värt för att du ska kunna koncentrera dig på din affärsidé till hundra procent och slippa alla ekonomiska bekymmer.


Du behöver inget startkapital

Något annat som är viktigt att känna till om företagsformen enskild firma är att det inte krävs något startkapital. Detta passar dig som har svårt att spara ihop större summor, eller som har en ivrig personlighet och vill komma igång direkt när du kommit på din affärsidé, utan att behöva vänta tills du samlat ihop tillräckligt med pengar för att starta ett aktiebolag. Om du sedan vill driva en verksamhet som kräver till exempel utrustning, maskiner eller lokaler så måste du självklart spara ihop den summa som behövs innan du sätter igång. Men du slipper i alla fall betala de 50 000 kronor i aktiekapital som krävs när man ska starta ett aktiebolag.


Administrationen är enklare än i ett aktiebolag

Det är alltid en del administration när man startar ett företag, men du som vill minimera den tid du behöver spendera på bokföring och pappersarbete bör satsa på en enskild firma i stället för till exempel ett aktiebolag. Detta beror på att reglerna är något enklare än i ett aktiebolag. I en enskild firma finns det till exempel inget krav på revisor, och omsätter företaget mindre än tre miljoner kronor får du också göra ett förenklat årsbokslut. Utan revisor är det återigen du själv som ansvarar för att uppgifterna i deklarationen stämmer. Men är du lite ekonomiskt intresserad och noggrann som person kommer du förmodligen att tycka att det är både enkelt och kanske till och med roligt att ta hand om ekonomin och bokföringen i din enskilda firma.


Hur gillar du att arbeta?

Om du tycker att din personlighet verkar passa för att driva en enskild firma är det en bra idé att välja denna företagsform. Men du kan också själv anpassa ditt företag och din affärsidé efter din personlighet för att trivas ännu bättre. Det första du bör fundera på innan du startar företaget är hur du gillar att arbeta. Om du föredrar att jobba själv och inte trivs särskilt bra med att ha kontakt med många människor kanske du ska satsa på en webbshop eller att marknadsföra dina tjänster eller produkter via nätet. Du som däremot trivs med mycket folk omkring dig bör satsa på att marknadsföra ditt företag personligen, kanske öppna en fysisk butik, föreläsa eller gå på många kurser, konferenser och företagsmingel.


Vad vill du göra i din enskilda firma?

Innan du startar din verksamhet bör du självklart också fundera över vad du vill göra. Du kanske redan har ett stort intresse, eller har kommit på en affärsidé som du tror på? Det bästa är att driva ett företag i en bransch du kan mycket om sedan innan. På så sätt har du redan koll på vad som efterfrågas, vilka risker och konkurrenter som finns på marknaden och vad just ditt företag kan bidra med. Du bör också välja en bransch som passar din personlighet. Du som är stresstålig kanske skulle trivas med att arbeta på en marknad med stor konkurrens som ger dig spännande utmaningar och där det alltid händer något nytt. Du som däremot föredrar ett lugnt arbetstempo trivs förmodligen bättre i en mer traditionell bransch med ett jämnt arbetsflöde och där dagarna liknar varandra.


Har du tillräckligt mycket tid och engagemang?

Det är också viktigt att i förväg tänka igenom hur mycket tid och engagemang du är beredd att lägga ned på din enskilda firma. Är du en person som ger allt eller inget? Eller har du kanske bara möjlighet att jobba halvtid med ditt nya företag? Fundera över hur du skulle trivas att arbeta, och försök att anpassa företagets verksamhet efter detta. Något av det bästa med att driva enskild firma är att man ofta själv kan justera sina arbetstider. Om du föredrar att jobba på helgen och ta en dag ledigt mitt i veckan så är det inga problem i de flesta verksamheter. Du kan också ta semester precis när du vill.


Men tänk på att du som driver ditt eget företag sällan är helt ledig. Det finns alltid ett mail till att svara på, marknadsföringsfrågor att fundera på och kunder att ta hänsyn till. Men genom att planera din tid kan du så gott det går anpassa verksamheten efter din personlighet. Trivs du på jobbet och har ett stort driv och engagemang redan från början så ökar också chansen att det går bra för ditt företag. 

image
Hans Kahn  997 visningar
Senast uppdaterad: 9/6/2021 8:26 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile