Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Vad kostar det att starta enskild firmaVad kostar det att starta eget företag?

Att starta enskild firma är ett enkelt sätt att bli sin egen chef och egenföretagare. Man får frihet, man bestämmer själv över vad man ska sälja eller och erbjuda och man utformar sin rörelse efter sin egen smak och tycke. Ytterligare en positiv del i att registrera enskild firma är att inget startkapital behövs till skillnad från att starta aktiebolag. Men det kan ju alltid kosta lite för att få igång hela karusellen – åtminstone för att få den att snurra ordentligt.

Fasta avgifter för att få starta enskild firma

Först och främst, det finns några avgifter, inte allt för höga, som man måste betala in till statliga myndigheter för att en få tillstånd att starta enskild firma. Avgiften när man gör sin anmälan för att bli enskild näringsidkare ligger på 900 kronor respektive 1200 kronor. Skillnaden i priset beror på om man kan göra det via e-tjänst online (billigare) eller om man vill göra det på en pappersblankett.

Andra ”måsteavgifter”

Flera avgifter finns att räkna med i sin startbudget. Om man till exempel har för avsikt att flytta och ändra län för näringsverksamheten kostar detta 700 eller 900 kronor. Skillnaden beror på samma orsak som tidigare – e-tjänst eller pappersblankett. Även att skydda företagsnamnet i detta nya län ligger på samma summa som flyttningen. Egentligen är det mestadels ändringar som kommer att kosta för den enskilda firman. I och för sig är det helt gratis att ändra e-mailaadress och postadress liksom ändra ägarens post- och e-mailadress. Men när det kommer till att helt och hållet byta verksamhet, byta ut företagsnamnet, anmäla sig som bilfirma, ändra företaget som bilfirma, anmäla parallellfirma samt avregistrera bil- samt parallellfirma har dessa ärenden kostnader mellan 400 och 700 kronor om man väljer att göra dem via e-tjänsten och mellan 600 och 900 kronor om man gör det via blankett.

Avregistrering eller byte av ägare

Det kostar dock ingenting om man vill anmäla att rörelsen har upphört existera. Detta måste man dock göra på en manuell blankett och går således inte att göra online. Om man vill ändra näringsidkare, med andra ord byta ägare, måste även denna ansökan göras via manuell blankett. Detta kostar 1200 kronor.  Alla avgifter som man betalar in för att få starta enskild fira måste vara i svenska kronor (SEK). Avgifterna är helt fria från moms.

Vad ska stå med på betalningarna?

På alla betalningar ska organisationsnummer stå med, vilket är ditt personnummer när du har en enskild firma. Alternativt kan ärendenummer anges. Om det är vid fasen för registrering av ditt enskilda företag ska du även ha ett namnförslag angivet på betalningen.

Kostnader som normalt tillkommer

För att starta en enskild firma kommer man behöva göra en startbudget för att räkna på vad det kommer kosta för att göra drömmen till verklighet. Beroende på vad du ska bedriva för rörelse kommer orsakerna till kostnaderna att skilja sig åt. Vanligtvis handlar det om inköp av varor, leasing och hyra, räntor, lokaler, personal, löner, marknadsföring (visitkort, hemsidor), mjukvara, hårdvara, telefon, mobil, och så vidare. För att få fram en realistisk bild över hur mycket pengar som kommer att gå åt ska du först sammanställa alla kostnaderna plus tio till femton procent. Därefter ska du addera alla intäkter eller redan befintliga pengar som du med full säkerhet vet finns till ditt förfogande. Dra sedan av kostnaderna från intäkterna för att få fram den reella kostnaden för att starta ditt företag.

image
Hans Kahn  11205 visningar
Senast uppdaterad: 9/8/2021 4:37 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile