Ladda ner 6 Stegs-Guiden som gratis PDF här

Fyll i dina uppgifter

Våga starta företagNär man ska starta företag är det viktigt att välja vilken företagsform som passar bäst. Det finns enskild firma, aktiebolag, handelsbolag och ekonomisk förening att välja på. Det som skiljer dem åt är hur många ägare som krävs, personlig ekonomisk risk samt om startkapital behövs eller inte.

 

Enskild firma

I en enskild firma står man ensam som ägare. Inget startkapital behövs samtidigt som det inte heller finns en klar gräns mellan din personliga ekonomi och företagets. Med andra ord, det finns en viss personlig risk med att starta företag i form av en enskild firma. Några saker som är bra att tänka på innan man startar enskild firma kan vara om man planerar att ha någon anställd, vart man vill vara verksam (ett visst område i Sverige, i hela landet eller i utlandet) och hur mycket man är beredd att satsa med avseende på personlig tid och ekonomi. Ibland kan det kännas ensamt att starta enskild firma. Om du behöver råd eller hjälp så slå oss en signal! Här finns experter att rådfråga.

 

Aktiebolag

Ett aktiebolag kan man också starta ensam, men man kan även vara fler personer. Något som man måste skaffa fram när man ska starta aktiebolag är ett aktiekapital på minst 50 000 kronor. Ytterligare en sak som skiljer aktiebolag från enskild firma är att ekonomi och skulder inte går ut över den personliga ekonomin på samma sätt. Ska man starta företag i form av aktiebolag kan det vara bra att tänka på samma frågor som för enskild firma. Ska man anställda eller inte, vilket eller vilka verksamhetsområden är aktuella och dessutom behöver man ta reda på om man har möjlighet att satsa de 50 000 som aktiekapital som krävs?

 

Handelsbolag

Handelsbolag är å andra sidan en företagsform där man måste vara minst två personer som startar företag tillsammans. Precis som för enskild firma krävs det inget kapital, men det finns en personlig ekonomisk risk. Man är alltså minst två personer som har ett personligt ansvar för skulderna i företaget. När man bestämmer sig för att starta ett handelsbolag kan det vara en god idé att skriva under ett kompanjonavtal, vilket är ett avtal mellan delägarna i handelsbolaget som beskriver vad man har kommit överens om. Detta behövs inte rent juridiskt, överenskommelsen kan vara muntlig också, men om tvister skulle uppkomma kan det vara praktiskt med ett kompanjonavtal.

 

Ekonomisk förening

Funderar man på att starta företag i form av en ekonomisk förening måste man vara minst tre personer. I en ekonomisk förening är det meningen att medlemmarna ska få ett ekonomiskt utbyte av att de väljer att vara med i den ekonomiska föreningen. Föreningen ska med andra ord främja medlemmarnas ekonomiska intressen i utbyte mot att de deltar aktivt i föreningen. I en ekonomisk verksamhet kan man säga att den ekonomiska risken liknar de förhållanden man ser i ett aktiebolag.

 

Nu när du vet lite mer om företagsformerna så är det enkelt att svara på frågan. Självklart vågar du!

image
David Hagberg  880 visningar
Senast uppdaterad: 3/27/2019 4:36 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile