Starta enskild firma och skydda din designDu kanske har haft turen att komma på det där speciella som hela Sveriges befolkning bara måste ha. Som ingen kan klara sig utan. Då är du kanske också i full färd med att starta enskild firma. Det är härligt när man bara brinner för att komma igång och man vill inget hellre än att dela denna väldigt speciella produkt med alla. Det man dock bör tänka på är att skynda långsamt och inte glömma bort viktiga saker som till exempel att ansöka om designskydd för produkten.

Om du vill skydda din unika design, så ansöker du om ett designskydd. Detta gör så att ingen annan på marknaden kan kopiera just din produkt. Detta är så klart en enorm fördel om man ser ur konkurrenssynpunkt. Det inger faktiskt också större respekt när en produkt är designskyddad och det höjer även ditt företags värde i sig. Investerare blir också mer intresserade om det är en skyddad produkt, om det nu råkar vara så att du söker någon som kan bidra med pengar.

Det finns dock vissa krav på vad man kan få designerskydd för och inte. Det viktigaste kravet är att designen måste vara helt ny och vara olika andra produkter som finns på marknaden för tillfället. Produktens helhetsintryck måste skilja sig från alla andra produkter. Om just din produkt är unik måste du själv ta reda på.

Starta enskild firma med designskydd

En annan sak att fundera över är livslängden på din produkt. Om du tillverkar något som bara kommer att vara poppis under en kortare tid så är det knappt lönt att söka skydd för designen, eftersom det tar tid för konkurrenter att få fram en likadan produkt och då är du redan i full gång med att ta fram nästa fantastiska produkt. Om du planerar att sälja produkten under en längre tid, så är det dock bra att skydda den. Ofta börjar man med att skydda designen i Sverige, men man kan även expandera till att få skydd i hela EU om man vill.

Designskydd räknas in i ditt företags immateriella tillgångar och det är faktiskt så att om man som företagare är rädd om sina immateriella tillgångar så går företaget oftast mycket bättre och växer snabbare. De immateriella tillgångarna ger företaget värde i sig och detta är så klart väldigt viktigt om man i framtiden väljer att sälja sitt företag. Det blir både lättare att sälja och du får mer betalt för det, om du har säkra immateriella tillgångar. Helst ska de även kännas till av allmänheten.

Vad härligt att ha hittat en produkt som man verkligen tror på. Känslan är sprudlande och man kan knappt vänta med att få starta upp och sälja. Glöm dock inte att skydda din unika design om det finns möjlighet. 

image
David Hagberg  340 visningar
Senast uppdaterad: 3/22/2019 2:06 PM

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile