Gratis e-bok:

Den fullständiga guiden till att starta och driva ditt företag.

Få den skickad till din e-post inom 5 minuter!

Fyll i dina uppgifter

Enskild firma eller aktiebolag

Bland de som startar företag är det ett evigt dilemma att välja mellan enskild firma eller aktiebolag. Det finns både fördelar och nackdelar med båda bolagsformerna. Hur du ska göra ditt val beror helt på din verksamhet, din erfarenhet av att driva företag och framtidsutsikterna för företaget.


Vad kännetecknar en enskild firma?


En enskild firma är oftast den typ av bolag som rekommenderas för de som inte drivit företag tidigare. Det är den enklaste bolagsformen där du inte behöver ha något kapital för att sätta igång. Det enda som krävs är att du har råd med driften av företaget. Det innebär att du som till exempel jobbar som skribent kan sätta igång direkt, medan du som vill starta ett café först behöver spara ihop eller låna pengar till lokalhyra och utrustning.


Eftersom det inte finns något garanterat kapital i den enskilda firman måste du själv som ägare ansvara för företagets ekonomi, avtal och skulder. Detta blir enklare så länge det handlar om ett företag med låg omsättning. Fördelen med en enskild firma är att administrationen är betydligt enklare och det går snabbt att starta upp företaget.


Vad kännetecknar ett aktiebolag?


Att starta ett aktiebolag är att föredra om du vet att omsättningen i företaget kommer att vara hög redan från början. I ett aktiebolag finns ett krav på att man går in med minst 50 000 kr i aktiekapital. Det är en säkerhet i företaget och den enda summa du som ägare kan förlora om firman går i konkurs.


Det är viktigt att överväga de ekonomiska fördelarna när man funderar över att starta enskild firma eller aktiebolag. Anledningen till att ett aktiebolag är ett bra val för dig som driver ett företag med hög omsättning är att du kan få utdelning från vinsten. Den utdelning som tas av ägarna i ett aktiebolag beskattas endast med 20 procent.


Nackdelarna med ett aktiebolag är att administrationen tar mer tid, eftersom man måste upprätta en bolagsstämma och skicka in en årsredovisning varje år. De flesta aktiebolag måste också ha en revisor som granskar bolagets ekonomi. Det krävs även en styrelse som i sin tur utser en VD som har hand om aktiebolagets dagliga drift.


Starta med enskild firma och uppgradera till aktiebolag


Om du funderar på att starta enskild firma eller aktiebolag rekommenderar vi att börja så enkelt som möjligt. Därför föreslår vi att du startar med en enskild firma. Om ditt företag växer och omsättningen överstiger 1 000 000 går det sedan utmärkt att ändra bolagsform till ett aktiebolag. Vi kan hjälpa dig direkt med uppstarten av din enskilda firma. Vill du sedan uppgradera till ett aktiebolag är det bara att återkomma så fixar vi det också.

image
Owen Faenza  1094 visningar
Senast uppdaterad: 5/17/2019 10:24 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile