Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Så kan du göra avdrag i en enskild firma

Om du startar en enskild firma är det bra att känna till att du kan göra avdrag för olika typer av kostnader. På så sätt kan du undvika att betala hög skatt i onödan. Det finns många olika regler för vilka kostnader som är avdragsgilla. Därför är det bra att sätta sig in i olika avdrag för en enskild firma redan innan man startar företaget. Du kan dra av för kostnader för bolagsbildning, men även för kostnader för inventarier som gjordes innan du startade upp. De viktigaste reglerna när det gäller avdrag

Det viktigaste att tänka på är att du bara får göra avdrag för sådana kostnader som har en koppling till din verksamhet. Det kan till exempel handla om affärsresor, representation, inköp av datorer och mobiltelefoner eller lokalhyror. De olika godkända avdragen kan variera stort beroende på vilken bransch företaget är verksamt i.


När det gäller inventarier med lång livslängd, till exempel maskiner och utrustning, så måste du dra av kostnaderna under en längre period. Det gör man i form av så kallad avskrivning, där man beräknar inventariernas livslängd och drar av en summa varje år. Tänk också på att du som driver en enskild firma och arbetar hemifrån bara får göra avdrag för lokalkostnader om bostaden är särskilt anpassad efter din verksamhet.


Det är smart att utnyttja avdragen så mycket som möjligt för att hålla nere kostnaderna i ditt företag. Inom en del områden finns det dock begränsningar för hur höga avdrag du får göra. Tänk också på att använda ditt sunda förnuft när du gör avdrag i enskild firma. Kostnaderna som dras av bör vara nödvändiga för att företaget ska gå med vinst. Men detta innebär inte att du måste nöja dig med de allra billigaste alternativen. Om du ändå är tveksam till om en viss kostnad är avdragsgill eller inte är det bäst att rådfråga en expert.


Poster man kan dra av

Avdrag körda mil för enskild firma

Äger du din bil privat så kan du göra avdrag med 18,50 kronor per körda mil som du har gjort å din enskilda firmas vägnar. Du kan även göra avdrag för parkeringsavgifter och vägavgifter samt trängselskatt. Här ingår även broavgifter och tunnelavgifter. Dessa avdrag kan du göra även om bilen som du använder är lånad.


Avdrag för dator

Chansen är ganska stor att du behöver minst en dator i din enskilda firma. Här får du välja precis hur dyr och fin dator du vill. Du får använda den för privat bruk och ändå har du rätt att dra av momsen på hela köpet. Detta är en av de få tillfällen då detta är möjligt.


Representation

Du får göra avdrag för krog- och restaurangbesök, men kostnaden måste ha ett klart samband med din enskilda firma. Om kostnaden understiger 300 kronor får du göra avdrag för hela momsen, men om kostnaden överstiger 300 kronor så ska det beräknas lite annorlunda. Ibland får man göra en beräkning genom schablonavdrag.


Kontor i hemmet

Jobbar du hemifrån så finns det möjlighet att göra avdrag för kontor i bostaden. Det finns dock vissa krav som måste uppfyllas. Till exempel så ska arbetsrummet enbart användas för arbetet och arbetsrummet får inte ingå i själva bostadsutrymmet, utan måste vara avskilt från bostaden.


Avdrag för mobiltelefon

Behöver du telefon i din enskilda firma och om du har ett abonnemang med fast pris så kan du låta företaget betala. Det är dock bra om du skaffar ett abonnemang som står på företaget och inte på dig som privatperson.


Avdrag för kurser och konferenser

En kurs måste i första hand vara till nytta och ekonomiskt motiverad för företaget för att vara avdragsgill. Man måste följa kursprogrammet och kunna bevisa att det är en resa som man gör för företagets bästa. En konferens ska pågå minst 6 timmar per dag för att man ska kunna göra avdrag. Om man går en mer allmän utbildning så är kostnaden inte avdragsgill.


Så bokförs avdragen

Ett avdrag du gör i en enskild firma bokförs alltid som en kostnad. Då minskar företagets vinst. Det innebär att du betalar mindre skatt eftersom skatten i en enskild firma är baserad på storleken på vinsten.


Registrera din enskilda firma med vår hjälp

Om du startar din enskilda firma med vår hjälp kan du komma igång på nolltid. Vi erbjuder en av de allra snabbaste tjänsterna för registrering av företag online. Du slipper allt pappersarbete och kan istället lägga all energi på att utveckla din affärsidé. Vi kan också hjälpa dig med råd och tips om avdrag när det gäller enskild firma, både innan och efter att du registrerar ditt nya företag.

image
Hans Kahn  5714 visningar
Senast uppdaterad: 11/4/2021 2:39 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile