Deklarera enskild firmaDet finns olika deklarationer för olika företagsformer. Därför finns det också olika blanketter. Blankett NE gäller för enskild firma. Har man flera firmor som alla är enskilda firmor finns underblanketten NEA att fylla i. När du fyllt i den kommer alltihop att slutligen att räknas ihop på NE-blanketten.

Deklarera enskild firma

Eftersom du har en enskild firma så deklarerar du tillsammans med din privata deklaration. Du har ju som enskild näringsidkare inget eget organisationsnummer på din firma, utan det är ditt personnummer som du använder. Du måste därför själv stå för att betala skatter och du måste därför också deklarera dina vinster inom företaget.

Balansrapport

Anledningen till att man egentligen måste deklarera är att man ska avläsa företagets ekonomiska ställning vid ett specifikt tillfälle varje år. Med balansrapportens hjälp får allt som behövs för att redovisa företagets tillgångar och skulder. Även resultatrapporten är bra att ta fram innan det är dags att deklarera.

Årsbokslut

Det är i årsbokslutet man sammanställer allting och det är här man kan se hur det faktiskt har gått för företaget under året. I årsbokslutet ingår Balansräkning och Resultaträkning.

Avdrag om du jobbar hemifrån

Det som kan vara knepigast med att deklarera är att inte glömma bort att göra viktiga avdrag. Det är inte alltid så lätt att veta vad man får dra av, men här kommer några tips på vad man inte får glömma.

Om du jobbar hemifrån så kan du få göra flera avdrag. Bor du i villa så får du göra ett schablonavdrag på 2000 kronor per år. Bor du i lägenhet gäller 4000 kronor per år. Detta gäller dock bara om du jobbar minst 800 timmar per år i din bostad. Du kan även göra avdrag för den delen av mobiltelefonräkningen som du använder i din firma om du har privat mobil.

Köper du in en dator till verksamheten så får du göra avdrag för denna, och också för fiber och internet om det uppkommer extra kostnader när du jobbar i hemmet. Du får dock inte dra av installationskostnaden här.

Du behöver även ett skrivbord och stol när du jobbar hemifrån och dessa får du så klart dra av.

Använder du din privata bil i företaget så får du göra avdrag med 18,50 kronor per mil.

Hoppas nu att du har fått lite mer kött på benen och att det inte känns så svårt. Den 2 maj närmar sig med stormsteg, men om du bara sätter dig ner och kikar på dina siffror så ska du se att det klarnar. Det är idag väldigt enkelt att skicka in sin deklaration via nätet. Här får man också mycket hjälp om man behöver.

 

image
David Hagberg  393 visningar
Senast uppdaterad: 3/27/2019 3:44 PM

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile