Inkomster och att starta enskild firmaInkomster och intäkter

Som inkomster räknas främst det verksamheten får in vid försäljning av varor och tjänster. Det kan också ses som den ersättning som säljaren kräver för att sälja varan eller tjänsten.

En intäkt är en periodiserad inkomst. En intäkt uppstår när företaget utför till exempel en varuleverans eller utför en tjänst. Bokföringen är normalt knuten till faktureringen. Inkomst är ett allmänt begrepp och uppkommer vid själva försäljningstillfället.

Vinst

Vad innebär då begreppet ”vinst”? Vinsten i din verksamhet är det som återstår då du dragit bort kostnaderna från dina intäkter. När det gäller egenavgifter som har du rätt att göra ett schablonavdrag. Du kan få göra avdrag med upp till 25 procent. Beloppet som blir kvar av vinsten efter schablonavdraget brukar kallas för överskottet i verksamheten.

Egna uttag

När du har betalat dina egenavgifter (socialavgifter) och den kommunala skatten (samt eventuell statlig inkomstskatt, beroende på hur stor vinst du gör) så kan du ta ut pengar ur firman. Det kallas för ”egna uttag” och det du har att disponera är det som finns kvar överskottet. Eftersom du redan har betalat (eller komma att betala) egenavgifter och skatt på överskottet så betalar du ingen skatt för dina egna uttag.

image
David Hagberg  249 visningar
Senast uppdaterad: 2019-03-26 16:52

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile