Starta eget som stylist i enskild firmaAlla är bra på olika saker. Är du duktig på skönhet och stil? Då kan du starta eget som stylist. En stylist arbetar med att välja ut kläder, smink och liknande för personer som syns offentligt. Det kan till exempel vara programledare i TV, bloggare, artister och influencers. Du som tycker om skönhet och stil och väljer att formulera detta till en affärsidé kommer trivas bra i din yrkesroll när du ska starta eget.

Stylister lär sig hela tiden

Att arbeta som stylist är ett roligt men också givande yrke där du lär dig mycket. Med- och motgångar i yrket när du startar eget kommer ge dig många nya erfarenheter som sätter fart på en framgångsrik karriär. För dig som tycker om att arbeta med skönhet och stil kan yrkesvalet vara ditt bästa beslut någonsin.

Men hur går arbetet som stylist till då? Jo ofta arbetar stylisten tillsammans med andra som make-up-artister, frisörer och olika representanter för mode- och smyckesföretag. Det är ett yrke som kräver stor samarbetsförmåga samtidigt som du måste kunna utföra stora delar av verksamheten självständigt. Att vara stylist är ett arbete som varierar beroende på vilka uppdrag du får men många är just egenföretagare. Det är därför som det passar så bra för dig som vill bli din egen chef och starta eget.

Stylister har ett varierande arbete

Arbetet varierar kraftigt beroende på typen av uppdrag. Ingen dag är den andra lik. Men det är bara roligt. Du som är aktiv i branschen tycker om variation. Många stylister inom modejournalistik och kändisstyling får kollektionsprover från modehus och kommersiella klädkedjor omkring 4–6 månader innan ordinarie säljstart. Dessa används sedan på kända personer eller modeller. När du kommit in i branschen lite mer kan du samarbeta med kända modehus för att få specialsydda plagg åt sina klienter. Eller att inhandla kläder och accessoarer åt sina uppdragsgivare. Samt att omorganisera deras garderober.

Men det börjar många gånger med att du måste frilansa dig in i branschen. Många stylister arbetar på frilans-bas och är därför egenföretagare. En möjlighet till att få uppdrag kan vara att ansluta sig till en agentur.

Du behöver förkunskaper som stylist

För att arbeta som stylist krävs vissa förkunskaper. Utbildning till stylist finns både inom Hantverksprogrammet på gymnasieskolan, kvalificerad yrkesutbildning, samt hos en del privata utbildare. Det är således inte någon akademisk utbildning som krävs för yrket. Eftersom yrket innebär en roll där generella kunskaper om utseende och stil är önskvärd har många stylister andra bakgrunder. Många stylister är även utbildade till frisör, modejournalist eller liknande. Du som exempelvis har gått frisörprogrammet på gymnasiet har således goda förutsättningar att bli stylist.

Ett enkelt sätt att komma igång med att starta eget är att starta enskild firma. Det kan du få hjälp med genom Svensk bolagsförmedling. Du kommer i kontakt med deras experter här.

image
David Hagberg  633 visningar
Senast uppdaterad: 3/29/2019 10:04 AM

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile