Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

A-kassa och starta enskild firma – så funkar detDu har startat eget men allt har gått fel

Du har startat eget och blivit företagare. Du trodde att det skulle gå bra, men det gick det inte.

Om du har haft och tagit initiativ till att starta enskild firma och du dessutom har betalat F- eller FA-skatt och kommer fram till att du inte kan försörja dig som företagare, kan du få ersättning från a-kassan på två sätt: Du kan lägga ner företaget eller låta företaget vara vilande. Det första steget måste du dock göra när du blir företagare och startar den enskilda firman: registrera firman och betala avgifter och skatter.

Andra steget tar du inte i processen när du startar eget, det är ett steg du tar när företaget inte längre fungerar. Då anmäler du dig som arbetslös hos Arbetsförmedlingen. I samband med det ska du fylla i blanketten ”Arbetsintyg för företagare”.

Den finns på Arbetsförmedlingen eller på a-kassans hemsida, samma blankett för alla, vare sig man ska lägga ned företaget eller lägga det vilande, med enda skillnaden att du ska kryssa i olika rutor beroende just det nämnda.

Ja, det kan kännas lite orättvist ibland. Man har betalat in de där pengarna till A-kassan månad efter månad och plötsligt blir man arbetslös. Det är då tur att A-kassan finns så klart och det är väl inbetalda pengar man nu får tillbaka.

Om du vid det här tillfället bestämmer dig för att bli företagare, så upphör dessvärre din rätt till A-kassa. Anledningen är att pengarna från A-kassan inte är till för att bygga upp en företagsverksamhet och får inte heller bli någon sorts inkomstutfyllnad om ditt företag inte går med den lönsamhet som du tänkt dig.

Hur kan man då få in lite pengar under övergångsperioden. Då man går från arbetslös tills man är redo att starta enskild firma och bli företagare på heltid? Man får som sagt inte A-kassa när man väl har startat upp sitt företag.

Men man får faktiskt göra vissa förberedelser för att starta enskild firma och samtidigt få ersättning. Du får till exempel göra beräkningar och marknadsundersökningar för att kunna bedöma om du verkligen ska starta upp eller inte. Du får dock inte aktivt söka kunder.

Behöver man intäkter under den första tiden när man tänkt bli företagare kan det vara läge att söka starta eget-bidrag. Detta ger samma ersättning som A-kassan skulle gjort under ett halvårs tid.

För att få detta bidrag måste du dock ha varit arbetslös en viss tid och även under denna tid sökt arbete utan att lyckas. Om detta inte är fallet för just dig, så finns det andra finansiärer, inkubatorer och uppstartningsfonder som du kan vända dig till när du känner att det är dags att starta upp.


Vinsten medan du startar din enskilda firman bestämmer din a-kassa

Enligt reglerna måste förutsättningarna för att driva verksamhet vara helt borta. För en företagare innebär detta att eventuell lokal måste sägas upp eller hyras ut. Du får inte heller ha kvar en hemsida som marknadsför dig som företagare.

Med andra ord: Allt som du gjort och köpt när du startat enskild firma och blivit företagare ska bort. Det kan svida när man varit med i hela processen av att starta eget, men är något som du måste göra.

Skillnaden mellan att låta företaget vila och säga upp det är att ett vilande företag inte behöver avregistreras hos Skatteverket och Bolagsverket. Men du får bara låta företaget vila en gång.

Du kan inte starta upp den enskilda firman hur många gånger som helst. Om företaget är vilande kan du hoppa in på tillfälliga anställningar, som till exempel timvikarie, undervisning och så vidare. Då anger du i a-kassakorten hur många timmar du arbetat aktuell dag.

A-kasseersättningen kan beräknas på antingen senaste taxeringsåret eller de två föregående årens taxerade resultat. Om du alltså precis blivit företagare och startat eget är detta resultat kanske inte jätte mycket.

Det är en av riskerna med att starta enskild firma. Med senaste taxerade året menas det som är klart och du fått taxeringsbesked på. Du kan välja själv vilket som blir mest förmånligt för dig.

Välj noga, särskilt när du precis blivit företagare! Ersättningen från a-kassan är 80 procent av inkomsterna, dock max 680 kronor per dag. Det motsvarar en månadsinkomst 18700 kronor. Så om du har lyckats få in denna vinst som din egen lön när du startat eget så kan du gå lugnt.

image
Hans Kahn  3956 visningar
Senast uppdaterad: 12/2/2021 2:59 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile