Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Aktiv och passiv näringsverksamhet och att starta enskild firmaOm du är intresserad av att starta enskild firma  finns en hel del att tänka på när det gäller akitv/passiv verksamhet. Enskild näringsverksamhet kan vara antingen aktiv eller passiv. Om du både driver och i stor omfattning arbetar i verksamheten är den aktiv.

Men om du inte gör det är verksamheten passiv. Om det ska räknas som att du i stor omfattning arbetar i verksamheten måste arbetsbördan motsvara en tredjedel av en heltidsanställning.

I enskilda fall kan detta krav justeras om så skulle behövas i det enskilda fallet. Om en näringsverksamhet bygger på din egen arbetsinsats räknas den som aktiv oavsett vilken omfattning eller hur många timmar som lagts ner på verksamheten.


Undantag

Men det finns fall då detta inte gäller. När det ingår stora ekonomiska värden i verksamheten, till exempel i form av kapitalförvaltning så gäller andra regler. Stora ekonomiska värden kan vara balansomslutning, dvs. det som ska visa att balansräkningens summa av tillgångar resp. skulder och eget kapital ska vara lika stora eller som man säger att de ska balansera.

När du ska betala socialavgifter, så kallade egenavgifter eller särskild löneskatt, har uppdelningen i aktiv och passiv näringsverksamhet betydelse. Uppdelningen i aktiv och passiv näringsverksamhet har också betydelse för sociala förmåner, grundavdrag och avdrag för egna pensionskostnader, samt för att få underskottsavdrag.

Näringsverksamhet i ett land utanför EES som kan anses som självständig, är normalt passiv näringsverksamhet.


Att starta en näringsverksamhet

För att starta en näringsverksamhet, oavsett om den är aktiv eller passiv så kan man behöva en del hjälp. Ett tips är att använda sig av vår hjälp här på vår sida. 

image
Hans Kahn  3207 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 10:30 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile