Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Använda ersättningsfond när man startar företag


Ja, men, tänker du kanske just nu. Om jag har tecknat en försäkring så är det ju inga problem. Då får jag ju pengarna av dem.

När man startar företag är det dock viktigt att känna till att dessa pengar faktiskt är beskattningsbara och ersättningsfonden är till för att du inte ska åka på en dundrande skattesmäll, just när du kanske har mycket annat att tänka på, så som att bygga upp din enskilda firma igen och ersätta det som tyvärr har gått förlorat.

När du startar företag och blir företagare så kan du sätta av pengar till ersättningsfonden om din ersättning från försäkringsbolaget beror på brandskada eller någon annan olyckshändelse.

Du kan få ersättning för inventarier, byggnader och markanläggningar, mark eller för lager av djur i jordbruk eller renskötsel. Man kan också få avdrag om en fastighet med tvång skulle tas i anspråk, till exempel vid expropriation. Det är mycket att tänka på när man ska starta enskild firma och bli företagare.

Det som kanske är viktigast att känna till här, är att man aldrig kan sätta av mer till en ersättningsfond än summan som du får ut av försäkringsbolaget. Kanske har du även fått göra avdrag för en värdeminskning som uppstått på grund av den skada som skett och då ska du minska ersättningsfonden med samma belopp.

När tiden kommer då du vill använda ersättningsfonden så kan du göra detta i stort sett vid vilket tillfälle du vill. Du behöver inte ha någon typ av tillstånd eller ansöka om detta hos någon myndighet.

Du ska använda de pengar som finns i fonden för att ersätta de tillgångar som gick förlorade vid branden eller olyckan. Det belopp som du tar ur fonden räknas inte som en skattepliktig intäkt, men tänk på att du måste minska avskrivningen på de nya inköp som du gör för att kunna starta företaget igen.

Du ska helst ha använt pengarna som finns i fonden inom 3 år efter att du satte in dem. Anledningen till att man som företagare vill använda fonden innan denna tid är att man annars behöver ta upp fonden till beskattning. Den kan även komma att beskattas om den använts till fel ändamål eller om verksamheten upphört. Skatten ligger på 30 procent.

Att starta enskild firma  kräver att man lär sig ett och annat om att starta företag. Vissa ser detta som tjusningen med att bli företagare, medan andra ser det som ett onödigt ont. Här på vår sida kan man dock få hjälp och råd om hur man lättast och bäst går tillväga för att starta enskild firma. Lite hjälp skadar ju aldrig. Det är ju trots allt inte varje dag som man startar enskild firma och blir företagare.


image
Hans Kahn  2009 visningar
Senast uppdaterad: 12/3/2021 10:30 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile