Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Är du nyföretagare? Undvik de klassiska misstagen i början

Att vara nyföretagare är spännande och roligt men det är lätt att göra misstag som kan komma att kosta onödigt med möda och pengar. Vi får höra många berättelser från företagare som har gjort misstag tidigt i sin företagarkarriär och vi vill därför dela med oss av denna visdom. I denna artikel igenom vi igenom några vanliga misstag som nya företagare gör och hur du undviker dem.



Slarv med administration och bokföring - ett vanligt misstag.

Att hålla reda på sådant som dokument, kvitton, fakturor och bokföring är ett ständigt gissel för många företagare. Ofta är man bra på sin verksamhet men mindre bra på pappersarbete. Dessutom har många nya företagare fullt upp med sin verksamhet och har ont om tid att sköta administration.

Tyvärr kan detta leda till många olägenheter, exempelvis som man missar att fakturera kunder i tid så kan det bli fördröjningar med att få in pengar, detsamma gäller om man missar att följa upp kunder som inte har betalat i tid.

Ett närbesläktat problem är att man missar att betala fakturor från exempelvis leverantörer vilket dels leder till onödiga kostnader i form av påminnelser, räntor och inkassoavgifter och dels kan skada relationen med viktiga leverantörer. I värsta fall kan det leda till inkomstförluster också om det till exempel leder till avbrott i viktiga leveranser.

En ännu allvarligare typ av slarv är att slarva med eller missköta bokföring, deklarationer, skatteinbetalningar eller liknande. Detta kan dels bli mycket dyrt i form av avgifter och upptaxeringar men det kan också till och med vara brottsligt att exempelvis missköta sin bokföring eller lämna felaktiga deklarationer. 

Slarv med skatteinbetalningar kan också leda till indragen f-skatt vilket är en katastrof för de flesta företagare.

För att undvika problem med administrationen så gäller det att känna sina egna begränsningar och hitta bra lösningar. Har du till exempel svårt att få tiden att räcka till så kan du schemalägga en viss tid på dagen eller i veckan då du stänger av allt annat och gör klart administrationen.

Om du istället vet med dig att du är dålig på att sköta administration och pappersarbete så bör du överväga att anlita hjälp. Kanske kan en vän eller familjemedlem med rätt kunskaper hjälpa dig? Eller bör du rentav överväga att betala någon för att sköta sådant som bokföring. 

Att man är dålig på administration eller pappersarbete är inget att skämmas för! Se till att skaffa hjälp eller gör en lösning som funkar för dig. På så sätt undviker du olyckliga komplikationer och kan fokusera 100% på din verksamhet.

 

Underfinansierad verksamhet - ett vanligt skäl till misslyckande

Tyvärr går verksamheter under ibland. Nästan alltid beror detta på att pengarna tar slut innan man hinner stabilisera sig. Mycket ofta beror det i sin tur på att man har gjort glädjekalkyler när man startade verksamheten, att man har underskattat kostnader eller att man har glömt att räkna med sin egen privatekonomi som en faktor. 

Även nya företagare måste betala sin hyra och sina privata levnadsomkostnader och ibland händer det att de hamnar efter med sina privata räkningar då alla pengar har gått in i verksamheten.

En tumregel när man ska starta en verksamhet är att göra en budget där man försöker beräkna både kostnader och intäkter för den första tiden.

Ett bra tips är att då inte göra en glädjekalkyl utan att räkna konservativt både vad gäller kostnader och intäkter samt ta höjd för oväntade händelser. Viktigt är också att inte glömma sin egen privatekonomi och att det ska gå runt i uppstartsfasen.


Kommer du fram till att budgeten är tight bör du överväga att vänta lite med uppstarten och ge det lite extra tid att spara ihop med startkapital ifall du har den möjligheten. Att låna pengar kan vara ett alternativ för att komma igång men tänk då på att kostnaden ökar eftersom du måste amortera och betala räntor samt att lånen måste betalas även om verksamheten går dåligt eller rent av måste läggas ner.

Tänk därför efter extra noga innan du lånar pengar till uppstart.


Gå inte för fort fram - skynda långsamt

Ett vanligt misstag nya företagare gör är att man tror att allt ska gå spikrakt uppåt och glömmer att det kommer finnas både bra och dåliga dagar. Det är lätt att bli ivrig och skynda på en investering för att man snabbt vill nå sina mål och öka sin vinst. Risken är då att du tar på dig kostnader eller åtaganden som kan bli svåra att mäkta med.

Det kan röra sig om allt från att anställa för många personer på en gång till att göra ett dyrt inköp i form av fordon eller utrustning utan att detta behövs ännu.

Ett annat misstag kan vara att man tar på sig mer arbete än man har kapacitet till vilket kan leda till både ekonomiska konsekvenser och konsekvenser för kundrelationerna. Inte sällan beror dessa misstag på att man övertolkar en tillfällig framgång eller underskattar ett problem eller ett hinder. 



För att undvika denna typ av problem är det viktigt att ibland stanna upp och tänka efter innan ett beslut fattas. Har du sålt bra? Kör på några veckor eller en månad till för att se om försäljningstakten håller i sig innan du börjar investera de extra pengarna. Köpa bil eller utrustning? Tänk efter om du verkligen behöver detta just nu eller om det kan vänta lite.

Anställa personal? Se till att räkna ordentligt på den extra kostnaden samt var noggrann med rekryteringen. Felrekrytering kan vara dyrt och det är bättre att lägga extra tid och möda på att hitta rätt person.


Som företagare är man ivrig! Man vill alltid röra sig framåt och göra fler och större affärer, tjäna mer pengar och vinna mer framgång.

Men ibland kan vägen till framgång faktiskt vara att stanna upp, tänka efter och ibland rentav ta ett steg tillbaka. Den som bara skyndar fram i högt tempo riskerar nämligen att ta för stora risker och kostnader på en gång vilket i sin tur kan leda till att man måste ta betydligt fler steg tillbaka i ett senare läge.

image
Hans Kahn  2288 visningar
Senast uppdaterad: 12/3/2021 1:43 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile