Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Att tänka på vid export och import med andra länder



Exportera varor

Vid handel inom EU behöver man inte betala några tullavgifter, och det utförs heller ingen tullkontroll. Många av EU-länderna har gemensamma regler för de flesta varor, även om det kan finnas undantag.

Om du kan sälja dina varor lagligt i Sverige så kan du även sälja dem lagligt inom EU utan ytterligare krav. Detta gäller även vid handel med Island, Lichtenstein och Norge som är med i EES.

Däremot kommer dina exporterade varor till dessa tre länder att förtullas då de inte är med i EU.

Du som säljer varor till andra EU-länder måste oftast ta ut moms. Undantag finns om köparen är registrerad för moms i något annat EU-land och om både ditt eget och köparens VAT-nummer står på fakturan.

Om varorna transporteras från Sverige till ett annat EU-land så behöver köparen redovisa moms i det EU-land där företaget är registrerat.

Om du i stället exporterar varor utanför EU behöver du aldrig lägga på någon svensk moms. Men däremot måste du lämna in en exportdeklaration till Tullverket.

Då måste du ansöka om ett så kallat Eori-nummer, som är ett slags registreringsnummer. Däremot behövs inget tillstånd för att exportera varor. Du måste också klassificera de varor du ska exportera med en varukod som ger information om varan.

Efter detta kan du lämna din exportdeklaration elektroniskt, och detta måste göras en viss tid innan varorna skickas. En del företag tar också hjälp av olika fraktföretag för att både skicka varorna och ta hand om exportdeklarationen.

Det kostar självklart lite mer. Men i gengäld slipper du all administration varje gång du säljer varor till ett land utanför EU.


Exportera tjänster

Inom EU råder fri rörlighet för tjänster, och därmed kan du sälja dina tjänster i andra EU-länder om de får säljas i Sverige. Detsamma gäller för länderna Island, Lichtenstein och Norge som är medlemmar i EES.

När du säljer tjänster till företag är det alltid köparen som ska beräkna och redovisa moms. Men du som säljare måste lämna in en periodisk sammanställning till Skatteverket. Där ska du redovisa köparens VAT-nummer och hur mycket du har sålt för.

Om du däremot säljer dina tjänster till privatpersoner så är det du som ska redovisa och ta ut svensk moms.

Du som säljer tjänster utanför EU behöver inte tulldeklarera. Även här gäller att det är köparen av tjänsten som ska redovisa momsen om det handlar om ett företag.

Det är du som säljare som ska redovisa svensk moms om du säljer till privatpersoner.



Importera varor till din enskilda firma

Du som vill köpa in varor från ett EU-land behöver inte betala någon tull eller andra avgifter. Om varan är tillverkad inom EU och kan säljas lagligt i ett annat EU-land kan du också sälja den i Sverige.

Reglerna gäller även vid handel med Island, Norge och Lichtenstein som är med i EES. Men köper du in varor från dessa länder, räknas det som import vilket innebär att du måste betala tull och övriga avgifter.

Inköp av varor från andra EU-länder är momsfria så länge säljaren är momsregistrerad i något av EU-länderna. Du måste också lämna ut till VAT-nummer till säljaren, som behöver ange både sitt eget och ditt VAT-nummer på fakturan.

Om du vill importera varor från ett land utanför EU måste du betala tull och eventuella övriga avgifter. Du måste även redovisa import-moms och lämna in en importdeklaration till Tullverket. För att kunna göra detta behöver du ett Eori-nummer.

Du måste även ange rätt varukod för varan samt räkna ut tullvärdet. Du som är momsregistrerad måste också betala import-moms till Skatteverket, vilket görs via momsdeklarationen.

Om du däremot inte är momsregistrerad ska importmomsen betalas till Tullverket.

Efter att du har förtullat varan kan du sälja den vidare inom hela EU och EES, så länge du lagligt kan sälja den i Sverige.

Det är du som importör som har ansvaret för eventuell CE-märkning som garanterar att varan uppfyller EU:s grundläggande krav när det gäller miljö, hälsa och säkerhet. Tänk på att det finns särskilda regler för import av en del varor och då kan du behöva tillstånd eller licens för att importera dem.

Det gäller till exempel läkemedel, alkohol, textil, järn och stålvaror.


Importera tjänster

Om du vill köpa tjänster från ett annat EU-land behöver du inte betala någon moms, utan det är i stället du själv som måste redovisa svensk moms på inköpet.

Detta innebär att du måste vara momsregistrerad för att kunna köpa in tjänster från EU-länder. Om en tjänst får säljas lagligt i ett annat EU-land så kan den också säljas lagligt i Sverige.

Detta gäller även för handel med Island, Lichtenstein och Norge som är med i EES.

Tjänster från länder utanför EU är också momsfria, och även här är det du som beräknar och redovisar svensk moms på tjänsten. Du behöver inte lämna in någon tulldeklaration när det gäller inköp av tjänster.

Att sälja eller köpa varor och tjänster inom EU är ganska okomplicerat, eftersom man inte behöver krångla med tullavgifter och export- och importdeklarationer. I stället för att begränsa dig till den svenska marknaden är det ofta en bra idé att se efter vad som erbjuds i andra EU-länder.

Om det finns någon möjlighet att öka försäljningen i ditt företag genom att även sälja varor eller tjänster utanför Sverige.

Många gånger kan det också vara fördelaktigt att exportera eller importera från länder utanför EU. Man lär sig snabbt hur det fungerar, men i annat fall kan du mot en mindre kostnad ta hjälp av ett ombud som är registrerat hos

Tullverket.

Då får du och din enskilda firma hjälp med deklarationshandlingarna och kan koncentrera dig fullt ut på ditt företags verksamhet.

image
Hans Kahn  4568 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 1:08 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile