Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Bli företagare och tänk på patentenAtt ta patent på något när du startar eget

Tänk på att vara påläst om allt kring att starta eget när det bär av med att bli företagare. Detta inkluderar även patentskydd. 

Patent är till för att skydda uppfinningar och tekniska lösningar. Innebörden med att skaffa sig ett patent är att innehavaren under 20 år har ensamrätt på att utnyttja uppfinningen i yrkesverksamhet, till exempel i din enskilda firma  som du har startat.

För patent som avser läkemedel och växtskyddsmedel kan patenttiden i vissa fall förlängas med fem år, så kallat tilläggsskydd. Skulle någon utnyttja uppfinningen, det vill säga göra patentintrång, kan vederbörande stämmas inför domstol och dömas till skadestånd.

Med andra ord skyddar du din nystartade enskilda firma med patent redan från början när du precis har blivit företagare.

Patentet gäller i de länder där innehavaren tagit ut patent. Vill du söka patent utanför Sverige finns tre olika vägar att gå: Genom europeisk patentansökan, internationell patentansökan eller utländsk, nationell eller regional ansökan.

Du måste tänka igenom noggrant vart du ska söka när du startar eget och blir företagare.


Tidslinje – så här får du patent när du ska starta enskild firma och bli företagare

När du precis startat din enskilda firma och blivit företagare ska du skicka in din ansökan. Efter ungefär sex månader får du ett förhandsbesked. Hur ligger din uppfinning till, är den patenterbar?

För att få ett positivt besked måste du satsa på ansökan när du startar eget och göra den så detaljerad som möjligt! Du har ett år på dig att bestämma dig om du vill söka patent utomlands.

Det du gör då är att skicka in en PCT-ansökan till PRV som innebär att du avser att ansöka om patent i andra länder och som gör att du får tillgodogöra dig ditt svenska ansökningsdatum.

I det här skedet måste du dock inte bestämma dig för om du verkligen vill söka patent i andra länder eller för den delen vilka länder du vill söka i. Det kan alltså vara bra att göra det när man startar eget, trots att man kanske inte kommer nyttja det.

Efter 18 månader blir din patentansökan offentlig, även om du inte har fått patent än. Men det är datumet på ansökan som gäller, därför behöver du inte oroa dig för att någon ska kunna sno din uppfinning när du startar eget och blir företagare.

Efter 24 månader kommer slutbeskedet och du har blivit en företagare med patent.

 

 

 

image
Hans Kahn  2512 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 10:36 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile