Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Bra att veta som egenföretagande jord- och skogsbrukareDet kan kännas bökigt och komplicerat att förstå vad som ingår i en näringsverksamhet när man ska bli företagare och starta eget. Men det är egentligen inte så krångligt – en näringsfastighet ingår, och en privat fastighet ingår inte.

Vad som räknas som privata fastigheten, eller privatbostaden är småhus och bostadshus där det primära användningen är permanent boende eller fritidsboende.

Att starta företag som jord- eller skogsbrukare innebär att man måste skaffa sig mer kunskap om vad det innebär att starta enskild firma. En jord- eller skogsbrukarfastighet kan består av både byggnader och mark som är avsedda för lantbruk – en så kallad lantbruksenhet.

Jord- eller skogsfastigheten kan således bestå av näringsfastighet samt privatbostad, men viktigt här är att veta att alla jord– eller skogsfastighetens inkomster och utgifter måste beskattas i näringsverksamheten.

Alltså, vissa av lantbruksenhetens utgifter måste delas upp så utgifter från det privata boende, som viss el, telefonkostnader, sophämtning etc. inte dras av som utgifter från näringsverksamheten.

Men näringsverksamheten måste beskattas både av ägare och arrendator  av lantbruksenheten. Om det finns flertal ägare beskattas alla med i proportion till sin ägarandel.

För att, som egenföretagare kunna börja skatta, bör man registrera F-skatt. 

Du kan, när du startat upp ditt företag, med hjälp av ett skogskonto jämna ut skatten över åren. Detta innefattar även skogsskadekonton.

Alltså, när du ska starta eget företag med någon typ av näringsverksamhet med skogsbruk har du all rätt till beskattningsuppskov på skogsinkomsterna. Det är vanligt med oregelbundna inkomster från skogsbruket vilket med hjälp av skogskontot kan jämnas ut genom att du sätter in inkomsten på ett specifikt bankkonto – ditt skogskonto.

Då inkomstbeskattas pengarna först när de tas ut. Med andra ord blir du, när du startat eget, skattebefriad för det beloppet så länge det bara finns på skogskontot. Viktigt här är dock att veta att dessa pengar ska deklareras först det år de tas ut, och då som intäkt i din näringsverksamhet.

Det är bra att ha koll på hur du ska deklarera när du ska starta eget företag är det bra att ha koll på hur du ska deklarera som ägare av jord- eller skogsbruksfastighet. Egenföretagande jord- eller skogsbrukare använder sig av en NE-bilaga vid deklarationen.

På NE-bilagan ska alla sammanlagda resultat redovisas.

image
Hans Kahn  3194 visningar
Senast uppdaterad: 12/3/2021 3:53 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile