Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Dags att starta ditt första företag? 6 punkter som är bra att hålla koll på

Har du planer på att starta upp ditt första företag? Det är många frågor som dyker upp när det är dags att starta upp ett företag, speciellt om det är första gången. Det kan vara svårt att veta hur du ens startar ett företag eller hur du hittar organisationsnumret.  
Hur öppnar jag ett företag?

I Sverige är det ganska enkelt att starta företag idag. Den som har kunskap om att starta företag och vill exempelvis registrera en enskild firma kan gå in på Verksamt.se och registrera verksamheten.

Men om du ska starta aktiebolag kan det vara lite mer komplicerat, eftersom det då krävs ett aktiekapital på 50 000 kronor. Handelsbolag och kommanditbolag kräver inget aktiekapital, men det finns andra krav som verksamheten måste leva upp till för att dessa bolagsformer ska kunna bildas.


Kan jag öppna ett företag/registrera mitt personnr och ha kvar min A-kassa?

Problemet är att a-kassereglerna inte tillåter att man bedriver verksamhet i ett eget företag. Om du har blivit arbetslös kan starta eget företag vara ett alternativ. Under övergångsperioden behöver du då någon typ av intäkter.

Ett alternativ är då att du söker starta eget-bidrag. Det ger motsvarande a-kasseersättning, men bara under ett halvårs tid. 


Går det att starta företag om 3 av 4 i företaget är 17 år?

Har du fyllt 16 år men inte 18 år får du vara enskild näringsidkare om dina förmyndare och överförmyndaren i kommunen ger sitt tillstånd. Förmyndare är oftast båda eller någon av föräldrarna.

Om du vill starta aktiebolag måste du vara myndig, 18 år gammal, eftersom det krävs att du är aktieägare. Du som har fyllt 16 år men inte 18 år får vara bolagsman i ett handelsbolag om förmyndarna och överförmyndaren ger sitt tillstånd.

Personen registreras som bolagsman och firmatecknare. Du som har fyllt 16 år men inte 18 får år vara bolagsman i ett kommanditbolag om förmyndarna och överförmyndaren ger sitt tillstånd.

Personen registreras då som bolagsman.


Kan jag ändra bolagsnamn eller bolagsbeskrivning efter att mitt bolag blivit registrerat?

Ja, en ändring av ett bolagsnamn görs i flera steg. Bolagsstämman beslutar först om en ny bolagsordning där det nya namnet eller verksamheten har skrivits in. När bolagsstämman har fattat beslut ska en anmälan göras om en ändring på verksamt.se.

När ändringen görs skapar och skickar du in anmälan, ny bolagsordning till bolagsverket. När du skickar in dokumentationen är det också viktigt att du skickar med några olika förslag på det nya företagsnamnet.

Tänk på att det är en god idé med namnförslag som skiljer sig från varandra, då det minskar risken för avslag. När anmälan är underskriven granskar bolagsverket de inskickade namnförslagen och beskrivningen av verksamheten.

Om det är okej, registreras det nya namnet eller verksamheten. När detta är gjort skickas det ut en registeruppgift med A-post till dig.

När du ska välja namn finns det speciella regler du måste förhålla dig till. Ditt företagsnamn får inte bara beskriva den verksamhet som du håller på med, till exempel Biltvätt AB.

I ett fall som detta måste du kombinera företagsnamnet med ytterligare ord. Exempel på detta kan i detta kan vara val av namn eller ort. Eftersom Biltvätt AB inte är okej måste då istället välja exempelvis Anderssons Biltvätt AB eller Biltvätten i Smygehuk AB.

Men i det specifika fallet med aktiebolag gäller särskilda regler. Alla namnbyten måste inkludera ordet ”aktiebolag” eller ”AB”. Privata aktiebolag får inte omfattas av ordet ”publikt” på samma sätt som att publika aktiebolag inte får innehålla ordet ”privat”.

Dessa särskilda regler gäller inte i handelsbolag eller kommanditbolag. Ska du starta en enskild firma behöver det inte finnas med i slutet av företagsnamnet. 


Var jag kan se organisations nr?

Organisationsnummer kan du se i näringslivsregistret på Bolagsverkets hemsida och allabolag.se. I näringslivsregistret hittar du både företag och organisationsnummer.

Att kolla upp organisationsnummer är gratis och möjligheten finns tillgänglig på Bolagsverkets hemsida.


Kan jag byta företagsform?

Ja, om du ska driva företaget vidare i en annan företagsform ska du anmäla det till bolagsverket. Du gör då en anmälan om registrering av ett nytt företag. Det gör du samtidigt som du anmäler avregistreringen av det gamla företaget.

Men du som planerar att starta upp verksamhet på annat håll bör också vara medveten om att eventuella tillstånd, som alkoholtillstånd eller spelombud, inte följer med till andra verksamheter som du startar upp i framtiden.

image
Hans Kahn  2061 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 1:28 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile