Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Starta enskild firma - Välj rätt bolagsform.

Vad är skillnaden mellan en enskild firma, ett aktiebolag, ett handelsbolag och ett kommanditbolag?
I Sverige finns det i huvudsak fyra olika företagsformer, enskild firma, aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag som är de vanligaste bolagsformerna. Utöver detta finns det även ekonomiska föreningar och andra organisationsformer.

Oavsett vilken typ av företag du ska ansöka om vänder du dig till Bolagsverket. Men själva registreringen ser olika ut beroende på företagsformen. En enskild firma är en enskild fysisk person som registreras på ditt personnummer. Men ett aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag är en juridisk person med ett eget organisationsnummer. Handelsbolag och kommanditbolag har, precis som aktiebolag, en eller flera delägare.

Vid bildandet av ett aktiebolag krävs ett aktiekapital på 50 000 kronor. Denna insats är inte nödvändig vid bildandet av en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag. Då betalas endast registreringsavgiften.

I en enskild firma eller ett handelsbolag finns ett personligt ansvar för företagets skulder, vilket inte är fallet i ett aktiebolag. I ett kommanditbolag är minst en person obegränsat personligt ansvarig för företagets skulder. De övriga är endast ansvariga med satsat kapital.


Vad är en enskild firma?
Enskild firma är den mest simpla formen av företag som finns i Sverige och består av en enskild näringsidkare. I en enskild firma fakturerar du dig själv och alla vinster beskattas som lön, på samma sätt som om du är anställd. Beskattningsformen leder ofta till att företagare väljer att inte plocka ut lön ur den enskilda firman och istället låter företaget betala kostnader för hemelektronik m.m. I en enskild firma är företagaren, en fysisk person, personligt ansvarig för företagets skulder.
Lär mer om enskild firma på starta-enskildfirma.se

Vad är ett aktiebolag?
Aktiebolag är en så kallad juridisk person, vilket betyder att delägarna inte är personligt ansvariga för företagets skulder. Denna bolagsform kräver en betydligt större insats vid bolagsbildningen än i registreringen av en enskild firma, som inte är ett bolag. Vid bolagsbildningen måste stiftaren sätta in minst 50 000 kronor i aktiekapital. Aktiebolaget beskattas med en inkomstskatt på 22 procent på vinsten. Läs mer om aktiebolag på starta-aktiebolag.se

Vad är ett handelsbolag?
Handelsbolag är en bolagsform som inte är ett aktiebolag och därmed inte kräver ett aktiekapital. Ett handelsbolag består av två eller flera delägare. Bildandet av ett handelsbolag kan vara ett alternativ om minst två personer ska starta företag tillsammans. Delägarna är i detta fall personligt och solidariskt ansvariga för företagets skulder. Läs mer om handelsbolag på starta-handelsbolag.se

Vad är ett kommanditbolag?
Kommanditbolag är en variant av handelsbolag. I denna bolagsform är minst en person obegränsat personligt ansvarig för företagets skulder. De övriga är endast ansvariga med satsat kapital. Läs mer om kommanditbolag på starta-kommanditbolag.se

image
Hans Kahn  998 visningar
Senast uppdaterad: 9/7/2021 5:44 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile