Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

De vanligaste frågorna och svaren när man ska starta enskild firma

Det är mycket att hålla koll på när man ska starta enenskild firma, och det kan vara svårt att veta var man ska börja. För att hjälpa dig på vägen har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om denna företagsform.




Hur registrerar man en enskild firma?

Innan du kan sätta igång med din verksamhet måste du registrera din enskilda firma. På samma gång måste du även registrera dig för F-skatt så att du kan skicka fakturor till dina kunder, och anmäla dig för momsredovisning. Om du har tänkt att ha anställda i företaget behöver du även registrera dig som arbetsgivare.


Det kostar 900 kronor att registrera en enskild firma, vilket är stor skillnad från den investering på 50 000 som krävs i aktiekapital när man startar ett aktiebolag.

Därför är det ofta bra att starta med en enskild firma om du är nybörjare när det gäller företagande.

Går din verksamhet sedan så bra att det finns fördelar med att driva ett aktiebolag i stället, så kan du enkelt omvandla din enskilda firma till ett aktiebolag i framtiden.


Efter att du skickat in din ansökan till Bolagsverket tar det ungefär fem arbetsdagar innan firman registreras.

Ibland kan det även krävas att du kompletterar några uppgifter, vilket fördröjer registreringen, så var noga med att din ansökan är komplett redan från början.


Varför måste man ansöka om F-skatt?

Som vi nämnde ovan så måste ett företag som vill kunna skicka ut fakturor till sina kunder vara registrerat för F-skatt, eller företagsskatt.

Detta innebär att du själv ska betala in sociala avgifter och preliminärskatt till Skatteverket, och att pengarna du får av dina kunder inkluderar dessa skatter och avgifter.


Om du fortfarande är anställd samtidigt som du startar din enskilda firma måste du i stället ansöka om FA-skatt. FA-skatt möjliggör att din arbetsgivare kan dra av skatt och betala in arbetsgivaravgifter, samtidigt som du kan skicka ut fakturor till kunderna i ditt företag. 


Vilket ansvar har man som ägare av en enskild firma?

Innan du startar en enskild firma är det viktigt att du känner till att du själv kommer att bli personligt ansvarig för företagets ekonomi.

Det fungerar inte som i ett aktiebolag att du endast kan förlora ditt satsade aktiekapital. Om du har skulder i din enskilda firma måste du i stället betala av hela summan själv om företaget inte får in tillräckligt med pengar.

Det personliga ansvaret för företagets åtaganden gäller även om du avvecklar firman. På grund av det stora personliga ansvaret för ekonomin i en enskild firma så måste du tänka på att alltid hålla isär din egen ekonomi och firmans pengar.


En enskild firma är därför ett bra val för dig som inte behöver ta särskilt stora ekonomiska risker i företaget.

Om du däremot behöver ha många anställda eller köpa in dyr utrustning eller maskiner för lånade pengar är det alltid bäst att starta ett aktiebolag.


Hur deklarerar man i en enskild firma?

Många som driver enskild firma föredrar denna företagsform eftersom administrationen och bokföringen är något enklare än i ett aktiebolag. Det finns till exempel inget krav på att företaget ska ha någon revisor, och du som har en omsättning på mindre än 3 miljoner kronor har även möjligheten att göra ett förenklat årsbokslut.

Bokslutet ska göras efter varje beskattningsår, och på Skatteverkets hemsida finns en smidig e-tjänst för dig som kan göra ett förenklat årsbokslut.


Varje år måste du också skicka in din inkomstdeklaration, och detta görs genom att du fyller i en så kallad NE-bilaga på Skatteverkets hemsida.

Det enda som krävs är att du har en e-legitimation så att du kan legitimera dig online.

Varje år måste du även lämna in en momsdeklaration för att redovisa den moms du ska betala in för året.


Du som handlar med andra företag inom EU måste också skicka in en så kallad periodisk sammanställning regelbundet under året.

Detta beror på att de flesta varor och tjänster är momsfria inom EU, vilket måste redovisas så att Skatteverket får reda på hur stor del av din försäljning du ska betala moms för.


Även om det kanske kan verka lite komplicerat att deklarera så är det faktiskt enklare än man tror. Tack vare Skatteverkets smidiga e-tjänster tar det oftast inte längre tid än ett par timmar, och det finns tydliga och lättförståeliga instruktioner som guidar dig igenom varje steg.


Kan man omvandla en enskild firma till ett aktiebolag?

Många som drivit sin enskilda firma ett tag tar steget att omvandla den till ett aktiebolag. Detta beror främst på att man vill slippa det personliga ekonomiska ansvaret, och på att det ofta är mer fördelaktigt ekonomiskt att driva ett aktiebolag.


Det finns två sätt att omvandla din enskilda firma till ett aktiebolag. Dels kan du starta ett aktiebolag själv, genom att betala en registreringsavgift på 900 kronor och sätta in 25 000 kronor i aktiekapital på företagets konto.

Du kan också välja att köpa ett så kallat lagerbolag, som är ett redan startat aktiebolag, vilket kostar ungefär 5000 kronor. Fördelen med lagerbolag är att företaget som säljer dem tar hand om allt pappersarbete.

Eftersom lagerbolaget redan är startat kan du också komma igång snabbare med ditt aktiebolag.


När du har bildat och registrerat aktiebolaget kan du sätta igång med att slå ihop den enskilda firman och ditt nya aktiebolag. Detta görs genom att tillgångarna i din enskilda firma köps av aktiebolaget.

Om den enskilda firman har större skulder än tillgångar måste mellanskillnaden betalas in till aktiebolaget vid ombildningen. Sedan kan du avveckla din enskilda firma efter att du gjort en sista deklaration. 

image
Hans Kahn  2435 visningar
Senast uppdaterad: 12/3/2021 11:11 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile