Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Enskild firma – Att tänka på vid registrering av företagsnamn


Varför i hela fridens namn ska man registrera sitt företagsnamn om man kan starta en enskild näringsverksamhet helt gratis? Det enda som krävs är ju momsregistrering, att man registrerar sig som arbetsgivare (om det är aktuellt med anställda) och att man ansöker och blir godkänd för att ha F-skatt.

Förvisso sant, men det betyder inte att man har ett skyddat företag. Vad menar vi då med ett skyddat företag? Förklaringen kommer här.


Hur väljer man rätt företagsnamn

Ett företagsnamn behöver uppfattas som ett riktigt företagsnamn. Namnet du väljer ska följa regler som gäller för företagsnamn för att det ska gå igenom. Det är en handläggare på Bolagsverket som granskar namnförslaget innan för att se så ditt företagsnamn följer dessa regler som gäller.

Men för att istället behöva få kompletteringar gällande företagsnamnet, kan du lära dig dessa regler för att ditt företagsnamn ska bli godkänt.

- Ditt företagsnamn ska skilja sig från andra företag, föreningar och varumärken. Detta kallas särskiljningsförmåga. 
- Namnet ska inte kunna förväxlas med andra företagsnamn eller varumärken. Det kallas för förväxlingsbarhet. 
- Uppgifterna i namnet ska stämma överens med företagets verksamhet. 
- Namnet får inte innehålla någon som kränker någons upphovsrätt. 
- Namnet får heller inte innehålla diskriminerande eller förolämpande ord och uttryck. 

Det bästa är att du kollar på allabolag.se eller söker på Verksamt.se efter de företagsnamn som du vill använda dig av. Där kan du se om ditt företagsnamn som du önskar redan är upptaget eller ej.

Däremot kan du inte se om det är för likt ett annat redan registrerat företagsnamn, varumärke eller EU-varumärken. Detta är något som handläggaren på Bolagsverket kan besluta.Exempel på företagsnamn som är vilseledande:

Städbolaget Andersson & Persson - för en enskild näringsidkare kan det vara vilseledande med ett namn som antyder att det finns flera personer i företaget eller att verksamheten bedrivs i bolagsform.  

Anders cykelbutik i Stockholm (när verksamheten ska bedrivas i Enköping) - För att kunna använda sig av Stockholm i företagsnamnet behöver verksamheten också bedrivas där annars är det vilseledande. 

Göteborgs copywriters.se AB - Företagsnamnet ger sken av att vara en Internetadress och blir därför vilseledande och kan inte godkännas. 


Skydda namnet = skydda företaget

De allra flesta som vill eller redan har bestämt sig för att starta en enskild firma har säkerligen inga planer på att ett annat företag ska dyka upp med samma namn.

Hela grejen med ett eget företag är ju just att det ska var eget och unikt. De allra flesta funderar oftast lång tid på vad företaget ska heta och hur man med hjälp av namnet kommer att sticka ut och appellera till fler kunder.

Men då krävs det att man registrera sitt företagsnamn. Annars kan man inte vara säker på att ens företag är unikt i när det gäller namnet. Det kostar att registrera sitt namn – men de pengarna man lägger ut – ungefär 900 kronor, kommer man att tjäna in i det långa loppet - garanterat.

 

Vad innebär att man registrerar sitt företagsnamn?

Att registrera sitt företagsnamn betyder att man får ensamrätt på namnet i det län man har företaget i. Med andra ord, ingen annan har rätten att kalla sitt företag detsamma.

Som kund kommer man då att få upp endast ditt företag om man till exempelvis googlar företagsnamnet. Det ger en mer seriös bild av bolaget och kan även hjälpa företagaren att få investerare.

Ibland kan registreringen faktiskt även vara till ens fördel när man söker externa hjälpmedel så som lån eller sponsorer.

 

Hur gör man för att registrera sitt företagsnamn?

Att starta enskild näringsverksamhet är inte krånglig. Jag skulle snarare påstå att det är det lättaste, smidigaste, billigaste och snabbaste sättet att bli sin egen chef och egenföretagare.

Men att göra alla tvungna och ofrånkomliga åtgärder, så som ansöka om F-skatt och registrera moms och/eller ansöka om att bli registrerad som arbetsgivare – det kan underlättas betydligt om man tar till professionell hjälp.

Och jag räknar även in registrering av företagsnamn i dessa obligatoriska åtgärder som ska göras är man ska starta ett företag, eftersom det är absolut vanligast om man verkligen vill satsa seriöst på sitt företagande.


Var hittar man professionell hjälp?

Idag finns det mängder av bloggar, forum, hemsidor, specificerade sajter och trådar om hur man gör för att registrera sitt företagsnamn.

Att ta hjälp av experter kommer göra att man har större utrymme för att fokusera på det som är orsaken till att man väljer att starta en enskild firma. Dina egenskaper och din speciella och unika kunskap.

Hur du vill marknadsföra ditt företag och hur du vill att din layout och din logga ska se ut. Allt det där roliga som hör till ska inte behöva hindras av, ärligt talat, rätt tråkiga administrativa ofrånkomliga steg i startprocessen.


Tänk över namnet noga när du ska starta enskild firma

Men självklart är det företagaren själv som ska komma på och bestämma företagsnamnet. Detta är ruskigt kul och går att älta i flera veckor. För att komma fram till sådär precis rätt namn har jag några tips som kanske kan hjälp till.

Välj ett namn som är unikt och minnesvärt. Välj ett namn som antingen speglar vad du säljer – varor som tjänster. En städfirma som heter ”kanelkringlan” blir jättekonstigt.

Alternativt kan man i företagets namn visa var man är verksam – geografiskt eller i rummet. Ytterligare en namnvariant kan bygga på företagarens familjenamn.

Det kan få kunderna att känna en viss hemtrevnad, om det är det man vill uppnå.

image
Hans Kahn  6588 visningar
Senast uppdaterad: 12/2/2021 3:52 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile