Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Försäkring när man ska starta enskild firma

Om du precis har startat företag eller är i startgroparna för att komma igång med din enskilda firma så är det viktigt att fundera över företagsförsäkringar. Det finns många olika försäkringar att teckna som fungerar som ett skydd om något oväntat skulle hända. När du väljer försäkring är det också viktigt att ta hänsyn till din verksamhet och vilken typ av företag det är du driver. Här ska vi gå igenom allt du behöver veta för att hitta de bästa försäkringarna för ditt företag!
Måste man teckna försäkring när man ska starta egen firma?

Nej, det är inget måste att teckna några försäkringar, men i många fall är det smart att förebygga eventuella oförutsedda händelser som kan påverka din verksamhet i företaget. Din vanliga hemförsäkring gäller nämligen inte i din enskilda firma.

Det kanske känns tråkigt att behöva spendera pengar på försäkringar innan du kommer igång med verksamheten, men de kan också göra att du minskar dina risker och känner dig mer trygg i ditt företagande.

En försäkring kan till exempel skydda företaget mot olyckor, bränder, sjukdom och brott.

Faktum är att det kan vara lika viktigt att försäkra en enskild firma som ett stort aktiebolag, men allting beror på företagets storlek, verksamhet, tillgångar och vilka risker du är beredd att ta.

Tänk på att de sociala avgifter du betalar ger dig och dina eventuella anställda ett grundskydd när det gäller till exempel pension, arbetsgivaravgifter och arbetsskadeförsäkring. Men vill du vara skyddad utöver detta måste du själv teckna olika typer av företagsförsäkringar.


Hur väljer man försäkring?

För att kunna avgöra vilka försäkringar som behövs måste man titta på företagets storlek och verksamhet. Många enskilda firmor är enmansföretag, och har varken några anställda, några fysiska tillgångar eller något kontor och då behöver man till exempel av naturliga skäl inte någon egendomsförsäkring eller fordonsförsäkring.

Genom att se över vad som är värdefullt i din enskilda firma kan du lättare besluta vilken typ av försäkringar som ska tecknas.  

För att hitta de bästa försäkringarna för just dig måste du överväga vilka behov som finns i ditt företag, vilka försäkringsbolag som verkar bra och hur du kan hitta det mest prisvärda alternativet.


Olika typer av företagsförsäkringar

Det finns många olika sorters företagsförsäkringar, och genom att analysera din enskilda firma kan du komma fram till vilka du behöver teckna.


Välja försäkringsbolag

Om du har bestämt dig för att starta enskild firma kan det vara bra att kontakta flera försäkringsbolag för att se vilka tjänster och försäkringar de kan erbjuda dig. De flesta försäkringsbolag har paketerbjudanden till företagare.


Socialförsäkringen

Via socialförsäkringen får du ersättning vid sjukpenning, föräldraledighet, pension mm. Du som ska starta enskild firma har precis som alla andra rätt att använda socialförsäkringen.

Den ersättning som du får via socialförsäkringen grundar sig på SGI, sjukpenninggrundande inkomst. SGI beräknas på olika sätt i olika företagsformer beroende på om det är uttag på lön eller det är överskott som du betalar skatt på.

Under ditt företags första 2 år har du rätt till en SGI som motsvarar vad en anställd skulle få med samma arbetsuppgifter, erfarenhet och utbildning.


Företag i bostaden

Din hemförsäkring täcker bara dina privata ägodelar. Om du t.ex använder din dator både privat och till ditt företag kan ett försäkringsbolag anse att datorn är företagets ägodel och då får du ingen ersättning via din hemförsäkring.

Därför behöver du en separat försäkring för t.ex verktyg, lager och inventarier som ditt företag äger.


Försäkringar för anställda

Om du är ansluten till ett kollektivavtal eller hängavtal är du skyldig att teckna de avtalsförsäkring som ingår i avtalet. Har du inget kollektivavtal kan du ändå välja att teckna avtalsförsäkringar men det inget som du måste göra.


Försäkringar för dig

Det finns ett antal försäkringar som du som person kan ha stor nytta av.

  • Arbetslöshetsförsäkring – bli medlem i en a-kassa. Detta ger ett visst skydd om ditt företag inte utvecklar sig som planerat.
  • Privat pensionssparande eller Pensionsförsäkring behövs för att kompensera för utebliven tjänstepension.
  • Olycksfallsförsäkring
  • Sjukavbrottsförsäkring. Den här försäkringen kan hjälpa dig med ersättning för fasta kostnader om du bli sjuk.
  • Det finns även försäkringar som betalar för läkarvård och vikarie samt höjer din sjukpenning.


Ansvarsförsäkring

Många företag väljer att teckna en ansvarsförsäkring som kan ge ersättning för de kostnader som kan uppstå vid skador som orsakas av någon av ditt företags produkter eller anställda.

Det handlar inte bara om skador som påverkar din enskilda firma, utan också om dina leverantörer, kunder eller partners kräver skadestånd på grund av en skada.

Om ditt företag har orsakat skadan har du möjlighet till både ekonomisk ersättning och rättsskydd beroende på hur omfattande ansvarsförsäkring du tecknar. Denna försäkring är särskilt viktig för dig som driver ett företag i en utsatt bransch där en skada kan orsaka mycket höga kostnader som i värsta fall kan leda till en konkurs.


Sjukförsäkring

Det finns flera olika typer av försäkringar som är till för företagets personal. Det kan till exempel handla om sjukförsäkringar, olycksfallsförsäkringar och livförsäkringar.

De är särskilt viktiga att ha i händelse av olycksfall eller sjukdom inom företaget. Sjukförsäkringar ersätter kostnader som kan uppstå vid läkarvård och om företaget måste anlita en vikarie som ersätter den anställde som drabbats av sjukdom eller olycksfall. De kan också höja sjukpenningen och se till att de anställda i företaget snabbare får tillgång till specialistsjukvård.


Egendomsförsäkrin

Det är inte alla enskilda firmor som har några egendomar, men de flesta företag kommer förr eller senare att köpa in till exempel en dator och en mobiltelefon. Det är viktigt att komma ihåg att dessa tillgångar inte täcks av någon privat försäkring, utan vill du vara säker på att du får ersättning om de skadas måste du teckna en egendomsförsäkring.

Man vet aldrig när olyckan är framme och företaget drabbas av inbrott, brand eller skadegörelse och då är det skönt att veta att man snabbt kan få ersättning.

Om ditt företags utrustning skadas kan det resultera i att din verksamhet drabbas, till exempel om en maskin går sönder och det tar flera dagar att reparera den.

Detta kan leda till utebliven vinst, samtidigt som du förmodligen måste betala alla fasta kostnader som vanligt. En avbrottsförsäkring är praktisk om ditt företag ligger i riskzonen för att förlora intäkter om någon egendom skadas, eftersom företaget då kan få ersättning under avbrottet i verksamheten.


Transportförsäkring

Du som säljer varor på nätet eller importerar varor från ett annat land behöver en transportförsäkring, så att du kan vara säker på att varorna är försäkrade hela vägen till eller från ditt företag. En transportförsäkring täcker de skador som kan uppstå medan varorna transporteras med antingen flyg, tåg, båt eller bil.


Fordonsförsäkring

Om du har en eller flera företagsbilar är det viktigt att de är försäkrade. Att behöva reparera bilen eller till och med köpa en ny bil kan bli väldigt kostsamt och då är det skönt att veta att fordonsförsäkringen täcker eventuella skador. Hur mycket en fordonsförsäkring kostar beror på hur gammalt fordonet är, hur många mil det har gått och hur det används. Du kan självklart också försäkra andra fordon än bilar, till exempel lastbilar och traktorer.


Tips för att teckna billigare försäkringar

När du har kommit fram till vilka försäkringar ditt företag behöver teckna är det smart att jämföra många olika alternativ. På så sätt kan du få ned kostnaderna vilket kan spara många kronor varje år, särskilt om du behöver flera olika försäkringar. Men titta inte bara på priset, utan läs också noga igenom villkoren och det finstilta för att se vad du faktiskt får för pengarna.


En hel del försäkringsbolag erbjuder också försäkringspaket som är anpassade efter olika branscher. Där ingår de försäkringar som är vanligast att teckna inom en viss bransch, oftast till ett lite lägre pris. En del branschförbund tar också fram erbjudanden på försäkringar, så det är alltid bra att göra lite research innan du bestämmer dig för vilket försäkringsbolag du ska välja. Du kan också med fördel höra dig för inom din bransch för att se vilka försäkringar och försäkringsbolag dina branschkollegor använder sig av.