Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Går det att starta enskild firma när man tidigare gått i konkurs?

Att gå igenom en konkurs kan vara en traumatisk upplevelse som sätter spår under en lång tid framöver. Men faktum är att en tidigare konkurs inte hindrar dig från att starta en enskild firma och fortsätta driva din verksamhet, eller sätta igång med en helt ny verksamhet som du tror på. Däremot finns det en hel del att tänka på innan dess, för att du ska bli helt skuldfri och kunna förbereda dig på bästa sätt för att undvika att hamna i samma situation en gång till. I denna artikel går vi igenom vad som händer när man går i konkurs, hur du blir skuldfri och vad du behöver göra för att kunna starta en ny enskild firma.




Vad händer när man går i konkurs?

Det som kännetecknar en enskild firma är bland annat att du personligen är ansvarig för företagets ekonomi. Detta märks särskilt om företaget går dåligt, eftersom det är du själv som måste betala eventuella skulder.

Här är skillnaden stor från om du driver ett aktiebolag, eftersom aktiebolag kan försättas i konkurs utan att ägarnas privata ekonomi påverkas.

Det är Tingsrätten som fattar konkursbeslutet, och de utser också en så kallad konkursförvaltare som tar hand om företagets ekonomi. Efter konkursen säljs alla företagets tillgångar för att betala av skulderna.

Om du inte kan betala företagets skulder som ägare av en enskild firma kommer du att gå i personlig konkurs, och då blir du personligen betalningsskyldig för alla resterande skulder även när företaget avvecklats.

Vid en personlig konkurs får du automatiskt näringsförbud, vilket innebär att du inte får starta någon ny verksamhet. Ett näringsförbud gäller normalt mellan tre till tio år, medan du som driver företag omfattas av näringsförbudet så länge konkursen pågår.

Om du däremot har drivit ett aktiebolag tidigare krävs det ett domstolsbeslut innan ett näringsförbud kan utfärdas för dig som ägare. Att bryta mot ett näringsförbud är ett brott som i värsta fall kan leda till fängelse, så det är bara att vänta ut tiden tills konkursen är avslutad innan du överväger att starta ett nytt företag.


Hur blir man skuldfri efter en personlig konkurs?

Medan du väntar på att näringsförbudet ska upphävas bör du fokusera på att bli helt skuldfri, inte minst för att förbättra din privatekonomi, men också för att ha möjlighet att starta en ny enskild firma i framtiden.

Du som försätts i personlig konkurs kommer att ha kvar skulderna efter att konkursen av din enskilda firma är avslutad.

Det innebär att dina privata tillgångar såsom bilar, båtar eller till och med ditt hus kan säljas för att betala av företagets skulder.

Det viktigaste efter att ha gått i konkurs är att försöka göra allt du kan för att betala av dina skulder så snabbt som möjligt. Det lönar sig ofta att kontakta företagets fordringsägare och förklara situationen.

En del går faktiskt med på att skriva ned fordran eller på att komma överens om en avbetalningsplan.

Det är också viktigt att så fort som möjligt göra sig av med eventuella överflödiga kostnader, både i företaget och i din egen privata ekonomi.

Om du inte kan betala dina skulder kan du ansöka om så kallad skuldsanering, som innebär att du slipper att betala en del av skulden.

Då får du en avbetalningsplan på fem år och blir sedan helt skuldfri så länge du sköter avbetalningarna som planerat.


Hur fungerar det att starta en ny enskild firma?

Det kan ofta kännas som ett stort misslyckande att försättas i personlig konkurs och att alla de tillgångar man arbetat hårt för att bygga upp säljs för att betala företagets skulder.

Men om du fortfarande tror på din affärsidé eller vill starta en helt ny verksamhet är det definitivt möjligt. Du behöver däremot ta dig igenom konkursen först, med allt vad det innebär.

För att starta en enskild firma får du nämligen inte vara försatt i konkurs och du får inte heller ha näringsförbud eller någon förvaltare.

Så fort du har lyckats betala av dina skulder och blivit av med ditt näringsförbud kan du alltså starta en ny enskild firma.

Detta gör du på precis samma sätt som vanligt, men denna gång är det ännu viktigare att du vidtar alla åtgärder du kan för att undvika att gå i konkurs igen.


Undvik att hamna i samma situation igen

Även om det är enkelt att starta en enskild firma så bör du alltid vara medveten om den högre risken det innebär för din privatekonomi. När du har gått igenom en konkurs är det därför fullt förståeligt om du överväger att starta ett aktiebolag i stället.

Efter att ett aktiebolag har gått i konkurs kan det inte krävas på några pengar eftersom det helt upphört att existera, till skillnad från en privatperson som alltid är ytterst ansvarig för en enskild firma.

Men det är inte alltid möjligt att starta ett aktiebolag av olika anledningar, inte minst att du behöver ett startkapital på minst 50 000 kronor.

Har du kommit på fötter efter konkursen och inte längre har några ekonomiska problem finns det heller ingen anledning att oroa dig i onödan för att du ska drabbas av en konkurs igen.

Förhoppningsvis har du lärt dig en hel del av dina tidigare erfarenheter, och kommer att göra allt du kan för att det ska gå bra för företaget.

Det kan ändå vara smart att i förväg fundera en extra gång på vad som gick fel förra gången. Försök också att hålla ned kostnaderna så mycket som möjligt, och att vara försiktig med eventuella investeringar som inte är absolut nödvändiga.

Du kan också med fördel ta hjälp av en ekonomisk rådgivare.

Ofta finns det tillgång till gratis rådgivning för nya företagare som det är praktiskt att utnyttja för att i förväg försöka identifiera potentiella risker med din affärsidé och få goda råd på vägen. 

image
Hans Kahn  9481 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 2:22 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile