Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Har du enskild firma - akta dig för bluff-fakturor

Du har säkert läst eller hört talas om fenomenet bluff-fakturor. Tyvärr blir det allt vanligare att bedragare försöker tjäna lätta pengar genom att skicka ut falska fakturor och hoppas på att företagsägare eller privatpersoner ska betala dem. Därför är det viktigt för dig som driver en enskild firma att känna till hur dessa bedragare beter sig och hur du ska undvika att bli lurad.




Vad är en bluff-faktura?

När man talar om bluff-fakturor menar man vanligen fakturor som skickas ut utan att kunden har beställt något. De som skickar ut dessa falska fakturor hoppas på att mottagaren ska betala trots att ingen vara har levererats, och det är vanligt att bluff-fakturor skickas till företagsägare som ofta får många fakturor varje månad.

Bedragarna hoppas helt enkelt på att du ska betala bluff-fakturan av bara farten, utan att läsa igenom den särskilt noga. Ibland händer det också att mottagare av bluff-fakturor betalar, trots att de vet att de inte beställt något eller mottagit någon produkt eller tjänst, bara för att de är rädda för att få en betalningsanmärkning. 

Ofta kan en bluff-faktura se väldigt seriös ut, och de kan gälla alltifrån påstått beställda varor eller tjänster till prenumerationer. Ibland skickar bedragarna också ut erbjudanden som verkar gratis att ta del av, men där kostnaden har dolts genom förtäckta formuleringar.

Många gånger är bluff-fakturor också förvillande lika riktiga fakturor från serösa företag. Då kan det vara extra svårt att avgöra om man ska betala dem eller inte.


Vilka är det som skickar ut bluff-fakturor till en enskild firma?

Många av de som skickar ut bluff-fakturor är väldigt förslagna, och tar till avancerade knep och metoder för att mottagarna av fakturorna ska tro att de är äkta. En del verkar ensamma och sysslar bara med att skicka ut bluff-fakturor under en kortare period, medan andra försöker sig på många olika bedrägerier under längre tidsperioder.

De byter ofta namn för att kunna fortsätta att lura folk även efter att de blivit anmälda. Det är viktigt att känna till att denna typ av bedragare vanligen är mer aktiva under semestertider och vid årsskiftet.

Då hoppas de att du som tar emot fakturan ska vara lite extra stressad och råka betala den av misstag.

Men det är inte bara okända företag som skickar ut bluff-fakturor. Faktum är att en hel del välkända bolag använder sig av denna metod för att försöka öka sin försäljning.

Ett exempel är Eniro, som för några år sedan hamnade i blåsväder då telefonförsäljare på företaget hade skickat ut orderbekräftelser utan att ens ha pratat med kunderna.

Du som driver en enskild firma löper större risk att drabbas av bluff-fakturor från välkända företag. Detta beror självklart på att det är betydligt lättare att av misstag betala deras fakturor än en faktura från ett okänt företag du vet att du aldrig någonsin hört talas om.


Hur undviker man bluff-fakturor på bästa sätt?

Som tur är behöver du som är företagsägare inte oroa dig allt för mycket över bluff-fakturor. Det finns enkla knep att ta till för att genomskåda falska fakturor, och dessutom står lagen helt på din sida.

Se till att du alltid sätter dig ned i lugn och ro när du ska betala dina fakturor, för att kunna granska varje faktura och fundera över om betalningen gäller något du faktiskt har beställt.  

Det är inte tillåtet enligt lag att skicka ut fakturor eller orderbekräftelser till företag eller privatpersoner som inte har gjort någon beställning. Därmed har du heller ingen skyldighet att betala en bluff-faktura.

Det bästa är att meddela företaget skriftligen att du inte kommer att betala fakturan.

I brevet eller mailet till företaget bör du ange ditt företagsnamn, adress, e-postadress och telefonnummer samt information om fakturan och varför du inte tänker betala den. Glöm inte att ta en kopia på ditt brev eller mail för att ha det som bevis på att du bestridit fakturan.

Se också till att du aldrig skriver under ett brev till denna typ av företag med din egen namnteckning. Det har nämligen hänt att namnteckningar förfalskats för att det ska se ut som att ett avtal skrivits under.

Om du får en påminnelse behöver du inte bestrida fakturan igen, utan det räcker med att du gjort detta en gång.

Ett problem är att en hel del av bedragarna inte respekterar de som bestrider sina fakturor, och många gånger kan de skicka vidare ärendet till Kronofogden eller ett inkassoföretag.

Detta medför att en del företagare betalar fakturan ändå, bara för att slippa oroa sig för att få betalningsanmärkningar. Men Kronofogden och inkassoföretag kan inte agera om du har bestridit fakturan, och det är därför det är så viktigt att du sparar en kopia på ditt brev eller mail till bluff-företaget.

Du behöver också bestrida kravet från inkassoföretaget eller Kronofogden, eftersom de ofta inte undersöker riktigheten i ett krav förrän någon bestrider det.

För att hindra andra från att drabbas av samma företag kan du också göra en polisanmälan. Falska fakturor räknas nämligen som försök till bedrägeri vilket är olagligt.

Det är också bra att kontakta Konsumentverket för att anmäla företaget som skickat bluff-fakturan till dig.


Vad kan man göra om man betalat en bluff-faktura?

Om du har skrivit under ett erbjudande från ett bluff-företag innebär det att du måste betala eventuella fakturor som skickas ut. I bästa fall handlar det bara om en faktura, men ofta kan denna typ av erbjudanden gälla löpande avtal.

I så fall bör du omedelbart säga upp avtalet och begära en skriftlig bekräftelse på detta. Du som är osäker på vad som kan göras när du råkat betala en bluff-faktura kan kontakta konsumentvägledningen i din kommun, och du kan också anmäla det oseriösa företaget till ARN.

Det bästa är förstås att upptäcka bluff-fakturor innan det går så långt som att du betalar dem. Men om du ändå betalat får du se det som en lärdom inför framtiden.

Det kommer förmodligen få dig att läsa igenom dina framtida fakturor betydligt mer noggrant.

 

image
Hans Kahn  3208 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 2:00 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile