Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Hobby eller företag, vad är vad? Lär dig mer om det och att starta enskild firmaIbland är det svårt att veta precis var gränsen går mellan hobbyverksamhet och näringsverksamhet. Det handlar nämligen inte bara om huruvida verksamheten går med vinst eller inte - du kan faktiskt gå med vinst på din hobby utan att det anses att du driver ett företag.

Så när är tiden rätt för att starta enskild firma ?

Vad är typiskt för en hobby?

Det som är typiskt för en hobbyverksamhet är att du utövar den på fritiden och att du inte har något vinstsyfte. Några exempel på sådant som kan betraktas som hobbyverksamhet är: biodling, trädgårdsodling, jakt, fiske eller hästsport. Det ska vara något som du gör på din fritid, som inte är din primära försörjning och som du gör utan vinstsyfte.

För hobbyverksamhet finns det ingen bokföringsskyldighet. Men man är däremot anteckningsskyldig, vilket innebär att man ska spara räkningar och kvitton inför deklarationen.

En hobbyverksamhet innebär inte att man ska betala F-skatt. I ovanliga undantagsfall anses hobbyidkare bedriva ekonomisk verksamhet som innebär att verksamheten är momspliktig, trots att den egentligen inte bedöms vara näringsverksamhet.


Vad är näringsverksamhet?

Det finns tre kännetecken på en näringsverksamhet. Den ska bedrivas självständigt, varaktigt och med vinstsyfte. Alla dessa tre villkor ska uppfyllas och om så inte är fallet så rör det sig oftast om inkomst av tjänst från en uppdragsgivare eller en hobbyverksamhet.


Att starta enskild firma

Om din verksamhet är självständig, varaktig och drivs med vinstsyfte så ska du registrera dig för F-skatt. Ett enkelt sätt att göra det på är att göra registreringen här på vår sida, här får du all den hjälp du behöver för att komma igång. Om det är svårt att avgöra om verksamheten ska klassas som näringsverksamhet kan man titta på till exempel följande kännetecken som brukar tyda på att det rör sig om näringsverksamhet: det finns en affärsplan, marknadsföring bedrivs, särskilda tillstånd finns, verksamheten har en egen lokal eller investeringar görs.

image
Hans Kahn  2939 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 10:05 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile