Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Hur startar man enskild firma och vad man måste tänka påAlla talar om F-skatt och FA-skatt. Men vad sjutton är det egentligen? Det frågan ställde jag mig när jag hade tagit det stora men befriande beslutet att bli min egen chef och starta eget företag. Faktum är att det tog några månader efter det att jag hade ansökt och blivit godkänd, innan jag fattade vad det egentligen var för något.

Och ska jag vara helt ärlig, det tog väldigt lång tid från det att jag bestämde mig för att ansöka, till det att jag visste vad jag skulle vara varse om innan jag kunde söka F-skattesedel.

För att du inte ska behöva känna på samma sätt har jag därför skrivit ner några bra tips på saker du bör veta och ha nära till hand när du ska ansöka om F-skattesedel. Eller var det FA-skatt? Häng med så tar vi och rätar ut de där krokiga frågetecknen.


Vad är F-skatt och vad är FA-skatt?

Vi börjar med att reda ut att F-skatt står för företagarskatt och berör alla som driver en enskild näringsverksamhet. I och med att man inte har någon arbetsgivare utan i stället är sin egen arbetsgivare måste man sköta alla inbetalningar, deklarationer och avgifter själv.

Även moms räknas in i dessa måsten som egenföretagare. Skatten som egenföretagare är lägre än för anställda. Alltså ett plus. Att ha F-skattebeviset är också nödvändigt för att kunna bevisa att det finns en juridisk person som står som den enda ansvarige för att alla skatter, avgifter och deklarationer skickas in i tid och på rätt sätt.

F-skatt är skatten för de som bara är egna företagare, alltså näringsidkare. FA-skatt är däremot för de som både är anställda hos en arbetsgivare och utöver det har en näringsverksamhet. Då ska allt arbete som kopplas till anställningen beskattas genom arbetsgivaren och allt arbete som utförs som enskild näringsidkare ska beskattas av ägaren själv. 


Vad ska man veta när man ska ansöka om F-katt

De flest utför sin ansökan om registrering för F-skatt via datorn idag. Det är smidigare och enklare med tanke på alla uppgifter som ska vara med. Dessutom går det snabbare. För mg var denna del supernervös.

Jag påbörjade processen ett antal gånger för att inte avslutat det hela då jag inte visste vad jag skulle skriva i blanketten. Inledningsvis ska du var säker på att det är enskild näringsidkare som är bolagsformen för dig. Man gör det själv, ingen kompanjon, man behöver inte satsa ett kapital och man går in med sin privata ekonomi om det skulle bli skulder eller oväntade avgifter. 


Ska man registrera företagsnamnet eller inte?

I ansökan om F-skatt vill de veta om man tänker registrera sitt företagsnamn. Va?! Tänkte jag när den frågan kom – vad menar de med det?! Att registrera sitt företagsnamn är något jag dock starkt kan rekommendera. Orsaken till att jag i slutändan valde att göra det var för att jag vill uppfattas som den seriösa företagare jag är, och för att jag vill skydda mitt företag i de länen som jag är aktiv i.

För det är dessa två saker som medföljer när man nyregistrerar sitt företag. I kundernas ögon, i bankens ögon, i investerares ögon, i sponsorers ögon och inte minst i ens egna ögon är man mer på ”riktigt” när man har registrerat sitt företag. Med en registrering kommer kunder och andra aktörer som kan beblanda sig med företagets intressen att hitta ditt företag när de söker efter det.

Redan där har man ett förtroende. Men företaget är även skyddat. Med skyddat menar jag att ingen annan näringsidkare eller företagare oavsett företagsform får använda sig av samma namn som du har valt. 


Ta hjälp av proffsen

För att denna process inte ska vara lika strulig för dig som den var för mig kommer här ett ganska simpelt, men ack så värdefullt råd. Ta hjälp av professionen.

Det finns idag en uppsjö av duktiga fackmän som kan det här med att ansöka om registrering och att ansöka om ett godkännande av F-skatt. Detta är guld i situationen då ens hjärna redan är överbelastad med jobb och idéer.

image
Hans Kahn  1976 visningar
Senast uppdaterad: 12/3/2021 11:55 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile