Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Enskild firma eller aktiebolag

Bland de som startar företag är det ett evigt dilemma att välja mellan enskild firma eller aktiebolag. Det finns både fördelar och nackdelar med båda bolagsformerna. Hur du ska göra ditt val beror helt på din verksamhet, din erfarenhet av att driva företag och framtidsutsikterna för företaget.


Vad kännetecknar en enskild firma?

En enskild firma är oftast den typ av bolag som rekommenderas för de som inte drivit företag tidigare. Det är den enklaste bolagsformen där du inte behöver ha något kapital för att sätta igång. Det enda som krävs är att du har råd med driften av företaget. Det innebär att du som till exempel jobbar som skribent kan sätta igång direkt, medan du som vill starta ett café först behöver spara ihop eller låna pengar till lokalhyra och utrustning.


Eftersom det inte finns något garanterat kapital i den enskilda firman måste du själv som ägare ansvara för företagets ekonomi, avtal och skulder. Detta blir enklare så länge det handlar om ett företag med låg omsättning. Fördelen med en enskild firma är att administrationen är betydligt enklare och det går snabbt att starta upp företaget.


Du är själv personligt ansvarig för ekonomin

Det viktigaste kännetecknet för en enskild firma är just det att du själv är personlig ansvarig för företagets ekonomi, till skillnad från till exempel ett aktiebolag där din egen ekonomi inte kan påverkas av företagets resultat. Detta innebär att du som startar en enskild firma måste vara mycket noggrann med ekonomin, och komma ihåg att hålla företagets pengar skilda från dina egna. Du som ingår avtal eller kanske lånar pengar måste se till att avtalen hålls och pengarna betalas tillbaka, för annars är det du själv som får stå till svars för följderna.


Du som startar en enskild firma måste alltså vara någorlunda ekonomiskt sinnad, och ha struktur på hur du ska hantera alla utbetalningar och inbetalningar från företagets konton. Självklart kan du starta en enskild firma även om du har noll koll på det här med ekonomi, men då rekommenderar vi starkt att du anlitar en ekonomisk rådgivare och kontaktar en redovisningsbyrå så att du får hjälp med bokföringen och att planera företagets ekonomi. Detta blir självklart en kostnad för företaget, men det kan det kanske vara värt för att du ska kunna koncentrera dig på din affärsidé till hundra procent och slippa alla ekonomiska bekymmer.


Du behöver inget startkapital

Något annat som är viktigt att känna till om företagsformen enskild firma är att det inte krävs något startkapital. Detta passar dig som har svårt att spara ihop större summor, eller som har en ivrig personlighet och vill komma igång direkt när du kommit på din affärsidé, utan att behöva vänta tills du samlat ihop tillräckligt med pengar för att starta ett aktiebolag. Om du sedan vill driva en verksamhet som kräver till exempel utrustning, maskiner eller lokaler så måste du självklart spara ihop den summa som behövs innan du sätter igång. Men du slipper i alla fall betala de 50 000 kronor i aktiekapital som krävs när man ska starta ett aktiebolag.



Vad kännetecknar ett aktiebolag?

Att starta ett aktiebolag är att föredra om du vet att omsättningen i företaget kommer att vara hög redan från början. I ett aktiebolag finns ett krav på att man går in med minst 25 000 kr i aktiekapital. Det är en säkerhet i företaget och den enda summa du som ägare kan förlora om firman går i konkurs.


Det är viktigt att överväga de ekonomiska fördelarna när man funderar över att starta enskild firma eller aktiebolag. Anledningen till att ett aktiebolag är ett bra val för dig som driver ett företag med hög omsättning är att du kan få utdelning från vinsten. Den utdelning som tas av ägarna i ett aktiebolag beskattas endast med 20 procent.


Nackdelarna med ett aktiebolag är att administrationen tar mer tid, eftersom man måste upprätta en bolagsstämma och skicka in en årsredovisning varje år. De flesta aktiebolag måste också ha en revisor som granskar bolagets ekonomi. Det krävs även en styrelse som i sin tur utser en VD som har hand om aktiebolagets dagliga drift.


Administrationen är enklare än i ett aktiebolag

Det är alltid en del administration när man startar ett företag, men du som vill minimera den tid du behöver spendera på bokföring och pappersarbete bör satsa på en enskild firma i stället för till exempel ett aktiebolag. Detta beror på att reglerna är något enklare än i ett aktiebolag. I en enskild firma finns det till exempel inget krav på revisor, och omsätter företaget mindre än tre miljoner kronor får du också göra ett förenklat årsbokslut. Utan revisor är det återigen du själv som ansvarar för att uppgifterna i deklarationen stämmer. Men är du lite ekonomiskt intresserad och noggrann som person kommer du förmodligen att tycka att det är både enkelt och kanske till och med roligt att ta hand om ekonomin och bokföringen i din enskilda firma.


Starta med enskild firma och uppgradera till aktiebolag.


Om du funderar på att starta enskild firma eller aktiebolag rekommenderar vi att börja så enkelt som möjligt. Därför föreslår vi att du startar med en enskild firma. Om ditt företag växer och omsättningen överstiger 1 000 000 går det sedan utmärkt att ändra bolagsform till ett aktiebolag.


Om du har drivit Enskild Firma ett tag så har du förmodligen hunnit samla på dig en del tillgångar och skulder. Dessa kallas för inkråm, och innefattar allt du vill föra över från det gamla bolaget till det nya. Här har du två alternativ att välja mellan. Antingen så får aktiebolaget köpa inkråmet av din enskilda firma, eller så kan du välja att överlåta allt från firman till aktiebolaget. Även här ska förstås staten ha sitt, men du kan undslippa uttagsskatt förutsatt att:


  • Ditt nya aktiebolag kommer att betala skatt för inkomst av näringsverksamhet.
  • Hela verksamheten eller hel verksamhetsgren övergår till aktiebolaget (dvs inte bara enstaka inventarier, tjänster eller produkter).
  • Samtliga aktier i ditt nya AB är kvalificerade.
  • Aktiebolaget inte har något underskott.


Utöver aktiekapitalet är det alltså fullt möjligt att genomföra en ombildning utan att behöva skatta på den enskilda firmans tillgångar.

Vi kan hjälpa dig direkt med uppstarten av din enskilda firma. Vill du sedan uppgradera till ett aktiebolag är det bara att återkomma så fixar vi det också. 


Andra företagsformer

Utöver dom ovan nämnda företagsformerna finns det andra som inte är lika vanliga, men som kan vara gynnsamma ut ifrån vilken situation man befinner sig i.

Några av dessa är: 


Handelsbolag

Handelsbolag är å andra sidan en företagsform där man måste vara minst två personer som startar företag tillsammans. Precis som för enskild firma krävs det inget kapital, men det finns en personlig ekonomisk risk. Man är alltså minst två personer som har ett personligt ansvar för skulderna i företaget. När man bestämmer sig för att starta ett handelsbolag kan det vara en god idé att skriva under ett kompanjonavtal, vilket är ett avtal mellan delägarna i handelsbolaget som beskriver vad man har kommit överens om. Detta behövs inte rent juridiskt, överenskommelsen kan vara muntlig också, men om tvister skulle uppkomma kan det vara praktiskt med ett kompanjonavtal.

 

Ekonomisk förening

Funderar man på att starta företag i form av en ekonomisk förening måste man vara minst tre personer. I en ekonomisk förening är det meningen att medlemmarna ska få ett ekonomiskt utbyte av att de väljer att vara med i den ekonomiska föreningen. Föreningen ska med andra ord främja medlemmarnas ekonomiska intressen i utbyte mot att de deltar aktivt i föreningen. I en ekonomisk verksamhet kan man säga att den ekonomiska risken liknar de förhållanden man ser i ett aktiebolag.

image
Hans Kahn  5321 visningar
Senast uppdaterad: 11/5/2021 10:23 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile