Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Inkomster och att starta enskild firmaInkomster och intäkter

Som inkomster räknas främst det verksamheten får in vid försäljning av varor och tjänster. Det kan också ses som den ersättning som säljaren kräver för att sälja varan eller tjänsten.

En intäkt är en periodiserad inkomst. En intäkt uppstår när företaget utför till exempel en varuleverans eller utför en tjänst. Bokföringen är normalt knuten till faktureringen. Inkomst är ett allmänt begrepp och uppkommer vid själva försäljningstillfället.


Vinst

Vad innebär då begreppet ”vinst”? Vinsten i din verksamhet är det som återstår då du dragit bort kostnaderna från dina intäkter. När det gäller egenavgifter som har du rätt att göra ett schablonavdrag. Du kan få göra avdrag med upp till 25 procent.

Beloppet som blir kvar av vinsten efter schablonavdraget brukar kallas för överskottet i verksamheten.


Egna uttag

När du har betalat dina egenavgifter (socialavgifter) och den kommunala skatten (samt eventuell statlig inkomstskatt, beroende på hur stor vinst du gör) så kan du ta ut pengar ur firman.

Det kallas för ”egna uttag” och det du har att disponera är det som finns kvar överskottet. Eftersom du redan har betalat (eller komma att betala) egenavgifter och skatt på överskottet så betalar du ingen skatt för dina egna uttag.

image
Hans Kahn  2455 visningar
Senast uppdaterad: 12/3/2021 4:26 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile