Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Kalla dig egenföretagare inom en vecka


Starta enskild firma

När man har bestämt sig för att starta en enskild firma så finns det, som med nästan allt annat, vissa regler och bestämmelser som man måste ta hänsyn till. Här följer lite mer information när det gäller bitar som man bör tänka lite speciellt på.

Krav på enskild näringsidkare

De krav som finns för att man ska kunna bli en enskild näringsidkare är att man måste ha fyllt minst 16 år. Om man inte är 18 år och myndig så behöver man dock tillstånd från sin förmyndare, vilket oftast är en eller båda föräldrarna.

Man behöver även ha ett personnummer eftersom det är detta som används vid företagsregistreringen. Är man inte svensk medborgare och redan har ett personnummer, så kan man ansöka om ett samordningsnummer. Ett sådant kan man också registrera sitt företag mot.

Som enskild näringsidkare har du ett personligt ansvar för din enskilda firma. Du som privatperson blir betalningsskyldig för skulder som företaget får. Man kan nästan gå så långt som att säga att du som privatperson och som enskild näringsidkare är en och samma person. Detta är kanske en av de största skillnaderna gentemot ett aktiebolag, där bolaget i sig själv räknas som en separat juridisk person.

Regler för enskild firma

Man kan endast vara en person som startar en enskild firma. Är man två eller flera som vill starta en firma tillsammans, så får man helt enkelt välja en annan företagsform.

I samband med att man startar sin enskilda firma så ska man ansöka och bli godkänd för F-/FA-skatt och detta är speciellt viktigt om man avser att sälja tjänster i sitt företag.

Hur mycket inkomst man måste komma upp till för att den enskilda firman ska bli lönsam beror i stor utsträckning på vad man sysslar med. Om man har en firma som kräver inköp av stora, dyra maskiner så kan det ta lite längre tid innan företaget går med vinst, om man jämför med ett företag som bara ägnar sig åt en tjänst i form av kunskap.

I det senare fallet behöver man kanske inte alls köpa in varken material eller något annat dyrt och företaget går då i vinst direkt efter att den första utgående fakturan har blivit betald. Vinsten som man får i företaget beskattas så klart. Detta sköter du i din personliga deklaration.

Registrering

Du behöver registrera din enskilda firma och ditt företagsnamn. Du kan även välja att skydda namnet om du vill, men det är inte ett måste. Att registrera sin enskilda firma är dock ett måste och det kostar runt 900-1200 kronor.

Det kan kännas bra om man får det rätt första gången så att man inte behöver betala mer, helt i onödan. Om du vill ha hjälp med att ansöka, så kika runt lite här på vår hemsida. Här finns otroligt mycket tips och hjälp att få och inga frågor är för svåra eller för enkla.

Här kan man även lämna över hela ansöknings biten om man inte är så förtjust i pappersarbete. När ansökan har kommit in så går det ganska snabbt att få den godkänd om alla papper är i ordning. Godkänns registreringen så kan man kalla sig själv för egenföretagare efter ungefär 5 arbetsdagar.


image
Hans Kahn  2094 visningar
Senast uppdaterad: 12/3/2021 9:46 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile