Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.
Att starta en enskild
firma är oftast den enklaste lösningen för dig som vill starta företag själv
och inte har de pengar som krävs för att starta ett aktiebolag. Vissa
verksamheter kan påbörjas utan något startkapital, men i många fall krävs det
en investering för att komma igång. Om du inte har eget kapital kan du låna
pengar för att starta en enskild firma. I denna artikel ska vi beskriva hur du
kan gå till väga och vad som är bra att tänka på när man lånar pengar till sitt
företag.
Låna pengar till sitt företag
Innan du kommer igång med din verksamhet är det viktigt att ha en tydlig plan för vad det är du vill göra och hur företagets budget ser ut.
Lånade pengar måste ju alltid betalas tillbaka förr eller senare, så det är smartast att inte låna mer än du behöver så att företaget kan bli skuldfritt och gå med vinst så fort som möjligt.
Samtidigt bör du inte snåla i onödan och ta ett så litet lån att du inte kan driva verksamheten på det sätt du tänkt dig. Det viktigaste är att vara realistisk och kanske börja i lite mindre skala för att sedan utöka verksamheten när kassaflödet väl kommit igång.
Med en nystartad enskild firma har du säkert mycket att tänka på, och då är det guld värt att veta att företagslånet kommer att kunna betalas tillbaka inom den närmsta framtiden.
Även om du så klart ska tänka positivt och njuta av chansen att starta ditt egna företag, så skadar det inte att tänka igenom hur du skulle klara olika ekonomiska situationer som kan tänkas uppstå när du startar eget.
Det kan till exempel handla om en sen betalning från en kund eller att du själv blir sjuk en längre tid. Om du vet att företaget eller du själv ändå klarar av att betala av på lånet har du ingenting att oroa dig för.
Eftersom ägaren till en enskild firma är personligt ansvarig för företagets ekonomi så innebär det också att du själv blir ansvarig för att betala tillbaka de lån du tar.
Detta är viktigt att ha i bakhuvudet när du ska låna pengar till din enskilda firma. Eftersom ägaren och företagets ekonomi är gemensam så är det också viktigt att ha koll på pengarna och avsätta medel för att betala skatt, moms och övriga avgifter på ett separat konto.
Detsamma
gäller de lånade pengarna. Det är bäst att placera dem på ett företagskonto så
att de inte blandas ihop med din privata ekonomi.
Förbered dig inför
låneansökan
Innan du ska ansöka om ett företagslån är det smart att förbereda dig på vad långivarna kan tänkas fråga efter. Eftersom långivare alltid försöker undvika risker så är det viktigt att du kan visa att du kommer att kunna betala tillbaka lånet inom den angivna tidsperioden.
Då din och företagets ekonomi är
så nära sammankopplade så måste du kunna visa att både du och företaget kan
erbjuda ekonomiska säkerheter såsom en god privatekonomi, en realistisk
affärsplan och en väl genomtänkt budget.
Det är många företag som av olika anledningar inte klarar av det första verksamhetsåret och därför innebär en nystartad enskild firma en extra hög risk för långivaren.
Om du inte har kommit igång med din verksamhet ännu så är det därför
väldigt positivt om du kan visa att du har ett privat sparkonto. Då ökar
säkerheten att du kan betala tillbaka lånet om något oväntat sker eller om din
verksamhet inte går så bra som förväntat.
Om du kan visa upp fler säkerheter för långivaren ökar dina chanser att beviljas ett lån. För att lättast se hur du kan förbättra din och företagets ekonomi kan du ta en kreditupplysning på dig själv och din enskilda firma.
Då kan du se vad långivarna kan tänkas identifiera som risker, till exempel outnyttjade krediter eller betalningsanmärkningar, och försöka åtgärda dem.
Företagslån vs. privatlån – vad är skillnaden?
Idag finns det låneformer anpassade för det mesta, från konsumtion bland privatpersoner till investeringar bland företag. Att skilja mellan alla dessa låneformer och deras villkor är dock inte alltid enkelt, särskilt inte om du har erfarenhet av lån sedan tidigare.
Två av de vanligaste lånen idag – bortsett från bolån – är privatlån och företagslån. Även om dessa låneformer har vissa likheter har de också viktiga skillnader som kan vara bra att känna till.
I denna artikel ska vi förklara hur dessa lån fungerar och hur de skiljer sig från varandra. Låt oss börja med att titta närmare på företagslån.
Företagslånet är anpassat för företag som till exempel vill förbättra tillväxten genom att göra olika investeringar. Lånet kräver vanligtvis en säkerhet i form av personlig borgen av en eller flera företagsföreträdare, men i vissa fall kan det även krävas säkerhet i företaget, till exempel i form av varulager eller fastigheter.
Tidigare kunde företag enbart ansöka om företagslån hos banken, vilket oftast var en både tids- och energikrävande process.
På senare år har dock allt fler kreditbolag dykt upp som tillåter dig att ansöka om företagslån direkt på webben. Pengarna kan du dessutom ha på kontot inom bara några arbetsdagar.
Nedan listar vi några vanliga egenskaper hos ett traditionellt företagslån:
· Lånebeloppen brukar börja på omkring 100 000 kronor och sträcka sig upp till hela 60 miljoner kronor.
· Återbetalningstiden brukar vara ganska kort, sällan längre än 3 - 5 år.
· Många företagslån saknar traditionell ränta utan har istället en fast månadsavgift vars storlek vanligtvis baseras på företagets betalningsförmåga. Avgiften betalar du så länge du disponerar lånet.
· Bortsett från ränta brukar företagslån sakna övriga avgifter, så som start- och aviavgift.
· Återbetalning sker antingen med ett större belopp per månad eller med ett mindre belopp per dag.
· I samband med varje ansökan registrerar långivaren en kreditupplysning på både företaget och den ansökande (i vissa fall enbart på företaget). Upplysningen sker vanligtvis hos UC (Upplysningscentralen), men det finns även företagslån utan UC. Läs gärna mer om fördelarna med företagslån hos Lånjakt.se.
Privatlånet är – som namnet redan antyder – ett lån avsett för privatpersoner. Lånet kräver ingen säkerhet, vilket innebär att pengarna kan användas till vad som helst.
Några vanliga användningsområden är renovering, resor, fordon och studier. Du kan även använda privatlånet för att samla lån och dyra krediter.
Ett privatlån har alltid individuell ränta som baseras på den ansökandes ekonomiska förutsättningar. Med andra ord måste du skicka in en ansökan för att se vilken ränta långivaren erbjuder just dig.
Om du vill öka dina chanser att hitta ett billigt privatlån kan du alltid vända dig till en låneförmedlare som jämför lån hos flera långivare och banker samtidigt.
Här är några vanliga egenskaper hos privatlån:
· Minsta lånebelopp är 5 000 kronor och högsta är 600 000 kronor.
· Löptiden sträcker sig mellan 1 – 20 år.
· Räntan för lånet är individuell och startar omkring 2,95% (nominell ränta). Bortsett från ränta brukar både uppläggnings- och aviavgift tillkomma.
· Vilken ränta just du får avgör långivaren efter en kreditupplysning hos UC.
· Återbetalning av lånet sker månadsvis, antingen via pappersfaktura, e-faktura eller autogiro.
· Eftersom långivarnas räntor oftast är rörliga kan du när som helst lösa lånet i förtid utan extra kostnad.
Som du säkert redan förstått finns det vissa skillnader mellan företagslån och privatlån, men också en del likheter. Nedan ska vi klargöra dessa en gång för alla.
· Syfte: Anpassade för investeringar eller likviditetsproblem inom företaget.
· Säkerhet: Kräver säkerhet i form av personlig borgen eller företagsinteckning.
· Lånebelopp/löptid: Höga lånebelopp, men korta löptider.
· Ränta: Har oftast en fast månadsavgift istället för traditionell ränta.
· Kreditupplysning: Kan ske hos UC, men också hos andra upplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe.
· Återbetalning: Sker månadsvis alternativt per dag.
· Förtidslösen: Vissa långivare kan ta ut en avgift för förtidslösen, men vanligtvis är det kostnadsfritt.
· Syfte: Valfri konsumtion bland privatpersoner, exempelvis resor, renoveringar eller större inköp.
· Säkerhet: Kräver ingen säkerhet, då det enbart är betalningsförmågan som avgör om ett lån beviljas.
· Lånebelopp/löptid: Lånebelopp upp till 600 000 kronor med långa löptider, upp till 20 år.
· Ränta: Individuell ränta baserad på låntagarens ekonomiska förutsättningar.
· Kreditupplysning: Sker i princip alltid hos UC, men några få undantag.
· Återbetalning: Månadsvis via faktura eller autogiro.
· Förtidslösen: Vanligtvis kostnadsfritt eftersom räntan inte är bunden, utan rörlig.
Kort sagt är privatlånet anpassat för konsumtion bland privatpersoner, medan ett företagslån används av företag som vill utveckla sin verksamhet. Medan företagslånet kräver en säkerhet, vanligtvis i form av personlig borgen av företagets företrädare, kan privatlånet användas till vad som helst.
Båda låneformerna har generellt sett individuell prissättning och kräver en kreditupplysning, oftast via UC.
Jämför olika långivare
I stället för att vända dig till första bästa bank eller mindre långivare är det bäst att först jämföra olika alternativ för att hitta det mest fördelaktiga lånet för just din verksamhet.
Ofta är det faktiskt mindre aktörer som är
beredda att låna ut pengar till nystartade företag. Men om du inte har särskilt
stora säkerheter för lånet så måste du vara medveten om att räntan kommer att
bli högre än om du har drivit företaget ett tag eller kan lämna en säkerhet för
lånet.
Vilken långivare du bör välja beror också på hur stort lån du behöver. Ett mindre lån går enkelt och snabbt att ansöka om direkt på nätet, och blir det godkänt kan pengarna betalas ut redan dagen därpå.
Om du däremot behöver ett större lån kan du ofta behöva kontakta en bank eller annan långivare personligen, antingen genom att boka ett möte eller genom att ta kontakt via telefon.
Jämför också olika räntor och villkor noga innan du bestämmer dig. Ett bra tips är att informera en långivare om att du blivit erbjuden lägre ränta hos någon annan för att se om de kan ge dig ett bättre erbjudande.
Gör din ansökan
Det finns alltså många olika möjligheter att ta ett lån för dig som driver en enskild firma, och vart du ska vända dig beror mycket på hur stort lån du har tänkt dig.
Du kan ta reda på vilka villkor och förutsättningar du har att förhålla dig till genom att jämföra olika långivare utifrån dina egna förutsättningar.
Men det som generellt gäller för alla typer av företagslån
är att du måste vara över 18 år gammal, ha en årsinkomst på minst 200 000
kronor och inte ha några betalningsanmärkningar. I ansökan behöver du ange information
om dig själv och om din verksamhet, och ju högre lån du ansöker om, desto mer
uppgifter och säkerheter vill låntagaren normalt ha.
Vårt kundcenter
08 123 503 29
Måndag-fredag: 10:30-17:00
Lördag-söndag: stängt
Helgdag: stängt