Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Starta enskild firma – du bestämmerNu är det du som bestämmer. Nu när du har valt att starta enskild firma är det du som är chef och alltid har sista ordet. Smaka på titeln – chef. Känns det bra?! Såklart att det gör. Men att vara chef är inte världens lättaste uppgift.

I synnerhet inte om man är oerfaren och tidigare bara varit anställd hos arbetsgivare. Jag blev förvånad, lite rädd men samtidigt mycket klokare. För att du inte sak känna samma rädsla (i alla fall inte i lika hög grad) som jag gjorde tänkte jag att du skulle må bra av att ta del av mina erfarenheter.

 

Att vara sin egen chef innebär mycket ansvar

I första början är det många som lockas av att själva bestämma och inte behöva förhålla sig till vad en arbetsgivare säger och tycker. Det var en av de viktigaste orsakerna till att jag valde att bli egenföretagare.

Samtidigt blev jag överväldigad över det ansvar som jag själv lade på mina axlar. Till en början var det lite jobbigt och jag ville ha någon som tog vissa svåra beslut åt mig. Men med tiden har jag lärt mig. Och den känslan är fantastisk.

Att veta att man har gått från en nickedocka till en riktig ”doer”.


Våga fråga om hjälp

I ett stadium fick jag dock för mig att verkligen allt, inte bara de slutgiltiga besluten, utan precis varenda grej som hade med företaget att göra skulle göras av mig. Jag kan inte göra allt! Till slut, efter några smärre misstag, började jag i stället att be om hjälp när frågan låg utanför mitt kompetensfält.

Alla frågar om hjälp – även de största och mest framgångsrika egenföretagarna och entreprenörerna. Därför är det guld att ha kontakter. Försök hela tiden som chef att knyta nya kontakter.

Nätverka, som det kallas. Inte nog med att man kan få bra råd och tips, man kan faktisk lära sig otroligt mycket inom områden som man inledningsvis var ganska värdelös på.

Ni skulle bara se hur bra jag har blivit på att mecka med cyklar sedan jag tog hjälp.


Ställ dig i kunders och utomståendes skor

Man kan ta hjälp på olika sätt. Utbyta kunskap eller tjänster, som jag tidigare nämnde brukar de flesta egenföretagarna komma på förr eller senare. Men att ta hjälp av andra personer, kunder, vänner, ärligt talat vem som helst som inte är du, genom att försöka se på sig själv och sitt företag genom dennes ögon – det är en slags passiv med ack så givande hjälp.

Det är lätt att bli hemmablind. Det är även lätt att bara vara negativ och se det dåliga som man gör. Tänk ibland igenom vad andra ser när de tittar på dig – knappast en latmask som inte gör något rätt.

Försök att ibland tänka att du själv ser någon som jobbar lika hårt som du gör, någon som också är sin egen chef och bär på hela lasten själv, visst skulle du unna den personen att skämma bort sig själv då och då?!

Eller gå hem tidigare på en fredag?! Vad skulle en chef sagt till dig om du var en anställd i stället för din egen chef? Glöm inte bort att det är du som måste ge den där peppen till dig själv.


Du bestämmer faktiskt allt själv i din enskilda firma

Arbetstider, lön, semester, produktinköp, öppettider, anställning, placering, image. Du bestämmer över allt. Förhoppningsvis älskar du även det du gör i företaget och kämpar inte för att minimera jobbtiden – då är eget företag inte rätt företagsform.

Men dötid på en onödig konferens, den finns faktiskt inte om du inte tycker att det behövs. Att var sin egen chef innebär mycket ansvar och ett moget sätt att se på sig själv och sitt företag.

Det innebär mycket slit och jobb då man måste agera allting – VD, försäljare, arbetsgivare, bokförare med mera – men allt blir gjort på det sättet som du vill. Och jag älskar det, för det gör att gå till jobbet känna fantastiskt.

Hoppas att du är lika frälst som jag. För i sådana fall tror jag att vi båda kommer att bli riktiga vinnare.