Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Registrering av enskild firma – 3 viktiga saker att tänka på




Det kostar lite att starta enskild firma, konstigt vore det väl annars. Ett eget företag är ju en slags investering som man räknar med ska ge vinst förr eller senare. Men det gäller att ha uthållighet och att vara tålmodig.

Inledningsvis har man i vanliga fall absolut noll i intäkter. Självklart ska man ha avsatt pengar för att starta företaget, men det går faktiskt att ha relativt snålt om pengar om man vill starta företag  i Sverige.

Det kostar ingenting att göra de punkter som krävs för att bli godkänd som egenföretagare. Kraven om att ansökan om registrering för F-skatt eller FA-skatt beroende på hur man tänker jobba (endast företagare eller både som anställd och företagare), registrering av moms och eventuell registrering som arbetsgivare, är gratis alltsammans.

Om man dock vill registrera sitt företagsnamn och på så sätt få ensamrätt på just det namnet i det län man valt att registrera sig i kostar det 900 kronor om anmälan görs på internet.


Ett litet kapital kan vara bra

Som sagt, i princip alla som kan visa att de ska eller avser att bedriva en näringsverksamhet, att de har betalat in skatt och att de har deklarerat har möjligheten att starta enskild firma med avseende på pengar.

Men det kan vara en bra idé att ha lite pengar att lägga in i företaget. För de allra flesta företagen bygger på att man har någon typ av vara eller maskin, något verktyg eller lokal för att kunna bedriva sin verksamhet.

Självklart kan man ansöka om externa medel så som banklån eller medel från sponsorer (lokaler och dylikt). Det finns inga krav på startkapital i en enskild firma så som i ett aktiebolag. Det är de pengarna man har privat som blir företagets pengar.

En risk, jag vet, men samtidigt öppnar det upp för fler möjligheter.


Ha marginaler

I och med att det inte finns en ordentlig skiljegräns mellan den privata ekonomin och företagets ekonomi om man ska starta och driva en enskild firma är det viktigt att hela tiden var på den säkra sidan.

Genom att ständigt ha gedigna marginaler kan man undvika att bli otrevligt överraskad med ett blankt och tomt konto när man som mest behöver sina pengar.

Marginaler i ekonomin är nödvändigt, inte bara för att man ska kunna investera i det som man planerat i företaget, utan också för att oförutsägbara saker alltid kommer att dyka upp för den som är företagare.

Ett essentiellt verktyg kanske tappas bort, den viktigaste maskinen kanske pajar och antingen måste lagas eller ersättas av en ny, minst lika bra maskin, varupriset på bestsellervaran kanske skjuter i höjden – då gäller det att var beredd så man inte vid första minsta överraskning går på knä som företagare.


Budget och startbudget

När man driver ett företag ska man ha en budget. Det finns ingen lag som säger det, men för att kunna ta ut lön, inte gå i konkurs och kunna utveckla företaget är budget ett gratis verktyg som hjälper till så otroligt mycket.

En budget innehåller helt enkelt en jämförelse mellan intäkter och utgifter för varje månad och även år för att se hur mycket man tjänar. Ett företag måste var lönsamt. Det är a och o i företagsvärlden.

Dessutom fungerar en startbudget som bra indikator på hur mycket det kommer att kosta att starta företaget baserat på en affärsplan inklusive affärsidé, om man måste tänka om och dra ner på kostnaderna, om man kan brassa på med fler saker eller om man behöver ansöka om medel från externa håll så som sponsorer eller/och bank.

Genom att summera alla intäkter (befintliga om det handlar om en startbudget, inkomst om det handlar om en vanlig budget) och därefter dra av alla kostnader från denna intäktssumma kommer man få fram eventuellt överskott, underskott eller helt enkelt kostnaden för att starta sitt företag.

Ett råd är att alltid ha marginaler, lägg alltid på minst tio procent på kostnaderna – för att vara på den säkra sidan.

image
Hans Kahn  1960 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 3:26 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile