Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Rot- och rutavdrag – bra för allaHar du funderat på att starta företag som erbjuder köpare hushållsnära tjänster? Eller starta enskild firma  som renoverar hus och lägenheter? Då har du säkert hört talas om rot- och rutavdrag. Men vet du verkligen vad det innebär?

Läs vidare så få du en liten påminnelse.


Rot- och rutavdrag – bra för alla

  Alla som anlitar företag som utför rot- eller rutarbeten kan få nedsatt skatt på arbetet. Rot- eller rutavdrag för genomfört arbete. Detta gäller för själva arbetskostnaderna men inga materiella kostnader eller resekostnader.

  Exempel på sådana arbeten som kan ge köparen rätt till rotavdrag är olika typer av ombyggnader. På bostadshus som är minst fem år gamla.

  Även vid tillbyggnadsarbeten har köparen möjlighet att utnyttja rotavdraget. Detsamma gäller för olika typer av underhållsarbete och reparation av bostadshus. Till den standard huset hade ursprungligen oberoende av bostadens värdeår.

  Med bostadshus menas småhus.  Tjänster som detta berör är alltså till exempel målare och snickare för att byte väggar, ommålning, tapetsering, byte av golv, lagning av tak etcetera.

  I en bostadsrätt gäller också rotavdraget, men i sådana fall måste arbetet utföras innanför innerväggar och innertak – med andra ord, endast i dennes bostad.

  Om du ska starta företag eller starta enskild firma som tillhandahåller sådana arbeten bör du även känna till vad som räknas som bostad. Arbetet måste utföras i en bostad som används aktivt, eller ett tillhörande utrymme så som tvättstuga eller garage som denne äger och bor i eller som dennes föräldrar bor i.

  Detta berör även sommar- och fritidsstugor. Både den som ska starta eget företag och dennes köparen bör vara medvetna om att rotavdrag inte gäller för bygge av ett helt nytt hus, tvättstuga, fritidshus eller garage.

  För rotavdrag gäller att köparen kan dra av upp till 30 procent av de utförda arbetskostnaderna. Bortsett från det är den högsta summan som en enskild person får uppgå till per år 50 000 kronor.

  Den ovan nämnda summa räknas faktiskt ihop med rutavdraget för en person och år, vilket gör att de tillsamman får uppå 50 000 kronor per år och person. För rutavdraget är reglerna för övrigt något annorlunda.

  För rutarbeten kan köparen dra nytta av upp till hela 50 procent av arbetskostnaden. Å andra sidan är beloppet som rutavdraget får uppnå maximalt 25 000 kronor per år och personer som ännu inte hunnit fylla 65.

  Om köparen har hunnit fylla 65 är denne berättigad högst 50 000 kronor i rutavdrag per år – precis som för rotavdrag.


  Rut och starta enskild firma

  Rutarbeten utförs, till skillnad från rotarbeten, i hemmet som en hushållsnära tjänst. Vanliga arbeten som ger köparen rätt till rutavdrag på skatten är städ- och rengöringsarbeten, kläd- och textilvård, barnpassning, växt- och trädgårdsarbete, snöskottning, flyttjänster, reparation av vitvaror, olika typer av personlig hjälp och omsorg samt data och IT-tjänster.

  Precis som för rotavdrag ska arbetet utföras i kundens bostad eller fritidshus, alternativt dennes föräldrars bostad eller fritidshus. Och även rörande tillhörande utrymmen så som tvättstuga eller garage gäller rut.
  image
  Hans Kahn  4582 visningar
  Senast uppdaterad: 12/6/2021 10:28 AM

  Vårt kundcenter

  08 123 503 29

   

  Måndag-fredag: 10:30-17:00

  Lördag-söndag: stängt

  Helgdag: stängt

  footer desktop
  footer mobile